lays@debian:~/pascal$ fpc -Twin32 zad101.pas
Free Pascal Compiler version 2.2.2 [2008/10/11] for i386
Copyright (c) 1993-2008 by Florian Klaempfl
Target OS: Win32 for i386
Compiling zad101.pas
Fatal: Can't find unit system used by zad101
Fatal: Compilation aborted
Error: /usr/bin/ppc386 returned an error exitcode (normal if you did not specify a source file to be compiled)
Bez opcji -Twin32 wszystko kompiluje sie idealnie - IDE tez dziala wybornie. Probowalem sciagac unity do win32 i wrzucac sie do /usr/lib, ale to nie pomoglo. Jakies sugestie?
Ja mam sugestię. Jeżeli chcesz robić aplikacje pod Windowsa to po co do tego celu używasz Linuksa? Lepiej robić aplikacje pod dany system od razu na nim. Unikniesz błędów i będzie wygodniej - od razu próbujesz to co zrobiłeś.
Może Ci nie pomogłem, ale trochę mnie to dziwi, co chcesz robić.
Aha, jeżeli masz problem z przenoszeniem kodu, z jednego systemu na drugi, polecam zakup pendriva lub utworzenie wspólnej partycji dla obu systemów :-D
Nie krzycz pietrzuch, nie pytano Cię co zrobić żeby pisać programy na Windowsa tylko jak je kompilować z poziomu Linuksa. Jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to po co mówisz? Ja akurat kolegę rozumiem (choć nie potrafię pomóc) bo znam sytuacje kiedy znajomi nie mając Windowsów kompilowali na Linuksach binarki na te systemy i wysyłali je mailem kolegom. Z różnych przyczyn musiały to być binarki nie źródła. Przepraszam za tekst nie na temat ale nie lubię takiego zachowania.
Czy ja na kogoś krzyczałem? Ani jednego wykrzyknika nie ma w moim zdaniu. :mrgreen: Chyba trochę wyolbrzymiłeś moją poprzednią wypowiedź w tym temacie.
Ja też za bardzo się nie orientuję w tym temacie. Ale mógłbyś zainstalować FPS przez Wine i spróbować czy odpali FPS w wersji dla Windows. Szczerze mówiąc wątpię czy by się udało coś takiego zrobić, ale spróbować zawsze można.
debian:/media/KINGSTON# ./keyboard.pas
./keyboard.pas: line 1: uses: command not found
: command not founde 1:
: command not founde 2:
: command not founde 3: var
./keyboard.pas: line 4: dzwiek: command not found
: command not founde 4:
: command not founde 5:
: command not founde 6: begin
: command not founde 7: repeat
./keyboard.pas: line 8: nosound: command not found
: command not founde 8:
./keyboard.pas: line 9: clrscr: command not found
: command not founde 9:
./keyboard.pas: line 10: syntax error near unexpected token `'--------------------------------''
'/keyboard.pas: line 10: ` writeln('--------------------------------');
debian:/media/KINGSTON#
Słuchaj, może nie za specjalnie się znam na tym o czym piszesz, ale czy czasem nie próbujesz wykonać źródła? To jakbyś wpisał ./module.c i oczekiwał że odpali Ci się program. Jak już kompilujesz, to chyba w wyniku kompilacji powstaje Ci jakaś binarka, co nie?
Już jest dobrze... Przepraszam za trucie ;-) Po prostu nie zauważyłem że jak skompiluje "program.pas" to powstaje mi po prostu "program". Ale dziękuję :-)