Nie wiem jak wygląda opis przedstawiony na wspomnianej przez Ciebie stronie. Nie jest to istotne (strona jest wściekle mało czytelna jak dla mnie).
Posiadasz modem SagemFast800 E4. Działa on poprawnie na kernelach od wersji 2.6.24. Dla wcześniejszych wersji wymagane jest zbudowanie modułów go obsługujących (potrzebna ich kompilacja). Nie wiem czy jest sens się w to bawić kiedy są dostępne gotowe nowsze wersje jąder.
Pobierz sobie sam kernel chociażby z tego adresu i w tej wersji:
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/ma ... 0_i386.deb
Zainstaluj pobrany pakiet ręcznie i dodaj nowy kernel do menu.lst, ręcznie lub przez polecenie:
Uruchom komputer z nowej wersji kernela. Sprawdź zawartość plików:
Kod: Zaznacz cały
/etc/resolv.conf
/etc/ppp/chap-secrets
/etc/ppp/peers/neo
Zawartość moich plików:
/etc/resolv.conf
nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34
/etc/ppp/chap-secrets
/etc/ppp/peers/neo
noipdefault
defaultroute
hide-password
lcp-echo-interval 20
lcp-echo-failure 3
connect /bin/true
noauth
persist
mtu 1492
noaccomp
default-asyncmap
plugin pppoatm.so 0.35
user "[email protected]"
Za "login" i "hasło" wstawiasz swoje dane.
Podpinasz modem, ma kilka razy pomrugać diodami. Stałe świecenie modem jest zsynchronizowany.
Wydajesz jako root polecenie:
Jest połączenie. Może być wymagana inna zawartość pliku /etc/resolv.conf.
Mając Etch dodajesz do /etc/apt/sources.list poniższy wpis:
deb [url]http://www.backports.org/debian[/url] etch-backports main contrib non-free
Aktualizacja systemu i kluczy gpg. Instalujesz najnowszy kernel dostępny w repozytorium.
Tak wygląda najprostsza droga uruchomienia tego modemu na dystrybucjach bazujących na Debianie Etch i nowszych które dysponują już wspomnianym kernelem w standardowym zestawie pakietów.
Można ten modem zainstalować na wersji jądra 2.6.18 wymaga to kompilacji, jest jak to zrobić opisane na forum. Nawet kilka różnych sposobów jego uruchomienia przedstawiono.
Jednak obecnie to co napisałem powyżej wydaje mnie się jako jeden ze sposobów najbardziej optymalnych.