Witam postanowiłem przesiąść się z gnome na kde 3.5 tylko, że wersję minimalną bez żadnych programów itp. Jestem mile zaskoczony ładnie wygląda i zdaje mi się, że jest szybszy od gnome. Mam kilka pytań odnośnie kde.
Czy istnieje w kde jakiś odpowiednik gnomowego network managera czy muszę go zainstalować razem z zależnościami gnome?
Czy w kde jest coś w stylu graficznego managera pakietów do instalowania różnych programów i paczek takiego jak w gnome jeżeli tak to gdzie on jest bo nie mogę go znaleźć?
I dlaczego jako root za pomocą kwrite lub kate nie mogę edytować plików tekstowych typu fstab, sources.list itp.
4. W pliku fstab wpisałem sobie moje ustawienia dysków od windy żeby przy ładowaniu systemu montowały się automatycznie ale niestety tego nie robią. Wiem że są prawidłowe bo zawsze ich używałem w gnome i się montowały razem z systemem. O co tu chodzi?
1. KNetworkManager
2. Jeśli mówisz o Synaptic'u to masz Kynaptic dla KDE.
3. Nie wiem. Odpal w konsoli jako root i ewentualnie daj to co wyrzuci konsola.
4. W każdym bądź razie nie zależy to od środowiska graficznego. Wpisz w konsoli:
hp:/home/dzidzia# kwrite /etc/fstab
No protocol specified
kwrite: cannot connect to X server :0
Witam.
Było to już poruszane na forum. Przed uruchomieniem programu spod roota, musisz nadać uprawnienia do swojego X-servera, aby to zrobić musisz jako użytkownik wydać polecenie:
hp:/home/dzidzia# aptitude install kynaptic
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "kynaptic"
Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "kynaptic"
Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety.
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 2 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
a sources.list mam uaktualnione jak daje szukanie paczki to mi nic nie pokazuje a jak chce uruchomic program z konsoli to wypluwa mi to
Ale po co się mordować z jakimiś wynalazkami, skoro synaptic działa bardzo ładnie? Jeżeli chodzi o dodatkowe biblioteki w systemie to wydaje mi się, że to przesada. Nie ma znowu tego tak dużo, a i tak zawsze znajdzie się inna aplikacja która tego wymagać będzie, żeby daleko nie szukać, np Gimp. Wydaje mi się, że nie warto rezygnować z wartościowej aplikacji tylko dlatego, ze jest oparta o inną biblioteke. A jeżeli chodzi o wygląd, wystarczy zainteresować się gtk-qt-engine + np. qtcurve i mamy ładne, komponujące się z resztą kde aplikacje zbudowane na bazie GTK.
2. W KDE domyślna nakładka na managera pakietów to kpackage. Kynaptic nie występuje w domyślnych repozytoriach debiana. Stąd można pobrać paczkę deb ale jest okrutnie stara więc nie wiem czy warto. Ostatnia aktualizacja tego programu to kwiecień 2005 (czyli raczej martwy program). Wypróbuj kpackage - jest bardzo prosty w obsłudze.
3. W KDE do uruchamiania graficznych narzędzi z uprawnieniami root służy kdesu.
button pisze:Przed uruchomieniem programu spod roota, musisz nadać uprawnienia do swojego X-servera, aby to zrobić musisz jako użytkownik wydać polecenie:
mozna tez dodac wpis do menu start w stylu KWrite - tryb administratora. I zaznaczyc uruchamianie jako inny uzytkownik. Tak jak to jest w przypadku menadzera plikow w trybie administratora.