Debian dla leniucha

Wszystko Off Topic
maly
Beginner

Post autor: maly »

Akkon pisze:
maly pisze:polecałbym Ubuntu
Taaak, a biorąc pod uwagę podejście Cannocical'a do wszelkich patentów to filmy niby mu będą chodzić od ręki?
nad Debianem trzeba troszku popracować, po konfigurować, wymaga to troszkę trudu
No właśnie tak się zastanawiam na czym ta "skomplikowana" konfiguracja Debiana polega? Na dodaniu właściwych wpisów do /etc/apt/sources.list, zaktualizowaniu systemu i doinstalowaniu tego co potrzebujemy? A w Ubuntu to tego robić nie trzeba?
Nawet Windows nie obejdzie się bez instalacji nowego/dodatkowego oprogramowania/pakietów :-P
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Akkon pisze:Co do Suse to trafnie wypowiedział się PhockouS. Kto miał styczność z Yastem i porówna go do apt-get/aptitude ten już nigdy do Yasta nie wróci.
Jak już chcecie tak usilnie porównywać distro przez szybkość menadżera pakietów (co IMHO nie ma sensu, bo gadamy o różnicach sekundowych w ramach tygodnia), to proszę porównać Synaptica z Yastem.
Apta należy porównywać z zypperem, który jest IMO bardzo szybki.
Zresztą Yast z serii 10.x a 11 to dwie inne bajki.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

maly pisze:Nawet Windows nie obejdzie się bez instalacji nowego/dodatkowego oprogramowania/pakietó
A czy ja twierdzę, że jest inaczej? Tylko "konfiguracja" systemu a doinstalowanie niezbędnych aplikacji, to chyba nie to samo? Dlatego chciałbym się dowiedzieć co trzeba skonfigurować dodatkowo w Debianie (na początku użytkowania) a co jest już w Ubuntu?
AdeBe pisze:Zresztą Yast z serii 10.x a 11 to dwie inne bajki
Pewnie masz rację. Ja miałem doświadczenia z 10.x, ale ona mnie dość skutecznie zniechęciła. Rożnicę sekundowe to tam i owszem były, ale liczyło się je setkach a nie jednościach ;-). Ale nie chodzi tylko o szybkość. Ważna jest również prostota i sprawność funkcjonowania, a tu moim zdaniem narzędzia debianowe są bezkonkurencyjne, ale to już moja (choć nie tylko) opinia.
DadaD
Beginner

Re: debian dla leniucha :-)

Post autor: DadaD »

vikal pisze:Witam.
Od kilku dni szukam na google i forum informacji o wersjach i mozliwosciach debiana.
Potrzebuje system dla prawdziwego leniucha, który nie ma "czasu" i ochoty siedziec na poprawianiem systemu.
Zależy tej osobie aby raz zainstalowany debian nie sprawial niespodzianek i problemow.
.......................
ze swojej strony mogę polecić, ale niestety oparty na Ubuntu - Linux Mint, który praktyczne po instalacji wymaga tylko kosmetycznych poprawek. Opis jest tu
Migracja z Windows
Wspominał i polecał go w powyższym poście Akkon

Bardzo dobrym niezwykle stabilnym systemem, wymagającym jednak po instalacji, konfiguracji jest CentOS. Jest to klon RedHata. Pierwsza jakość!
Jednak trzeba mieć doświadczenie aby go skonfigurować (myślę, że mniejsze niż przy Debianie).

Pozdrowienia
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zastanawiam się nad jednym ile jeszcze pojawi się podobnych i jałowych w sumie dyskusji na podobny temat :D

Ja polecam taką dystrybucję, a ja polecam taką bo to i tak w nieskończoność.

Moim zdaniem sprawa jest prosta. Każda dystrybucja bazująca na Debianie raz zainstalowana i skonfigurowana będzie działać. Nie jest to ważne czy Ubuntu czy Mint czy Debian.
  1. Instalujemy i konfigurujemy system.
  2. Wykonujemy kopię katalogu /var/cache/apt/archives i nagrywamy na płytkę cd/dvd.
  3. Zapoznajemy się z wątkiem http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=45663#45663.
  4. Mając powyższe zabezpieczenie instalujemy początkującemu użytkownikowi system dodatkowo blokując mu możliwość wykonywania aktualizacji (wycinając zawartość sources.list). Przez pół roku na pewno nie rozłoży systemu ale solidnie się z nim oswoi. A jak coś zepsuje mając powyższy zestaw, o którym wyżej napisałem odtwarzamy system dosłownie w półgodziny bez wdawania się w szczegóły co zostało zepsute.
Sprawdzałem powyższe i na Debianie Lenny i Ubuntu. Co prawda pół roku jeszcze nie minęło od czasu pierwszej takiej instalacji ale na trzy takie operacje dla całkiem zielonych osób raz tylko musiałem, i to z mojej winy naprawiać system (przedobrzyłem zgodnie z prawami Murphiego).
Mając własny działający system możemy go wykorzystać do takiej operacji.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jeśli ma być debianopochodne, to poleciłbym - z tych dystrybucji, które przetestowałem:
- Linux Mint (to jest "doposażone" Ubuntu)
- ola!DOM (stare, doposażone Ubuntu)
- Sidux (Debian Sid z dodatkami i "ustabilizowany")
Nadto poleciłbym wyłączyć wszelkie aktualizacje automatyczne, powiadamianie o akutalizacjach itp., co najwyżej można dodać opcję aktualizacji poprawek bezpieczeństwa w tle. Za pół roku można się pobawić w aktualizację systemu.
Spośród wymienionych wyżej Mint jest najpełniej "wyposażony" i w zasadzie - jeśli wstanie - nie wymaga praktycznie żadnej konfiguracji. Do pozostałych trzeba nieco doinstalować programów.
Raz ustawiony system będzie działać przez lata (nb. używałem Mandrivy przez długi okres czasu i nie jest tak źle; na moim komputerze chodziła także bardzo długo codziennie, ale nie namawiam do niczego).
Nie wiem, co to jest poweriso, ale do obsługi plików iso polecam acetoneiso.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

fnmirk pisze:Zastanawiam się nad jednym ile jeszcze pojawi się podobnych i jałowych w sumie dyskusji na podobny temat :D
Pewnie multum, bo ludzie lubią jałowe dyskusje. Dla ścisłości ok. 70-80% wszystkich naszych interakcji społecznych ma taki "jałowy" sens. :-P
Ja polecam taką dystrybucję, a ja polecam taką bo to i tak w nieskończoność
Oczywiście każdy ma swoje upodobania i preferencje, ale nie przesadzajmy z tą "polityczną poprawnością". Są lepsze i gorsze systemy (oczywiście ocena zależy w dużej mierze od tego co jest dla nas w systemie sprawą priorytetową). Dlaczego mamy o tym nie dyskutować?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Akkon pisze:Oczywiście każdy ma swoje upodobania i preferencje, ale nie przesadzajmy z tą "polityczną poprawnością".
Nie chodzi o poprawność jeśli wybieramy tylko Linuksa :-D
De_sant

Post autor: De_sant »

Wszystkie te "wymagania" spelnia CDLinux.pl.
System jest w 100% oparty na Debianie,

- nastawiony na poczatkujacego użytkownika,
- max polska lokalizacja (polska dystrybucja),
- CDLCenter - (dodawanie nowego użytkownika zapisywanie ustawien tworzenie wlasnego linuksa opartego na Debianie),
- Dzialaja wszystkie "media" (zainstalowane odpowiednie kodeki/skonfigurowane programy),
- DVD, MP3, filmy na Youtube czy tez na (nie lubiacym linuksa) OnetTV
- Bardzo szybki i lekki (IceWM i ROX)
- Zainstalowany i gotowy do uzycia nawet w wersji LiveCD serwer-www Apache2 (wystarczy skopiowac do /var/www plik strony (index.html),
- SSH,
- kadu,
- BlueFish (program do pisania www) oraz inne.

Wystarczy zainstalowac (tylko raz), nastepnie uaktualnic system (to normalka) i juz.
Masz do dyspozycji skonfigurowanego Debiana.

Wideo muzyka programowanie WWW plus serwer Apache do testowania napisanych stron masz na starcie i wiele innych.

Aktualizujesz system tak jak tu: http://forum.cdlinux.pl/viewtopic.php?t=2119 (poradnik dla poczatkujacych).

Kolejne aktualizacje robisz sam/nawet zdalnie przez SSH http://forum.cdlinux.pl/viewtopic.php?t=2126
(apt-get update & apt-get upgrade ...itd./standard),

(system ma repozytoria Debiana),
(informacji w przypadku problemow mozesz zasiegac na tym Forum oraz na Forum CDLinux.pl).

Jesli nie lubisz, nie znasz IceWM to zawsze mozesz zainstalowac Gnome lub KDE.

Sumujac - masz Debiana (Lenny) skonfigurowanego, okodekowanego, wszystko po polsku, jest serwer WWW.
- tylko czasem trzeba aktualizowac (jak kazdy system) (100% Debian tylko Polski (z Politechniki Gdanskiej) CDLinux.pl.

Nawet / gdyby cos bylo "nie tak" to porade uzyskasz (nawet) od kogos z TASK - bo "Polska Debianem Stoi"

Galera (najmocniejsza w polsce maszyna smiga na Debianie).
vikal

Post autor: vikal »

Zainstalowałem Debiana Lenny, po aktualizacji i konfiguracji wyłączone automatyczne pobieranie aktualizacji.
Stworzyłem to co mam u siebie - zamknięty system bez zmian 8-)

Mam nadzieję, że będzie zadowolony :mrgreen:
Pozdrawiam i dziękuję za uwagę.
ODPOWIEDZ