[+] Xine odtwarza bez dźwi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
8siem

[+] Xine odtwarza bez dźwięku

Post autor: 8siem »

W amaroku wyświetla się komunikat, że:

Kod: Zaznacz cały

Xine nie był w stanie zainicjować żadnych sterowników dźwięku
kmplayer filmy odtwarza ale bez dźwięku. Szukałem nieco w Google o tym ale jedyne co znalazłem to rozwiązania z pod Ubuntu i Mandrivy gdzie ludzie raczej przypadkiem coś naprawiają. Próbowałem jak radzili na tych forach usuwać konfigurację xine, amaroka, i nawet z opcją purge usunąć xine i instalować jeszcze raz. Efekt był żaden. Próbowałem nawet instalować z paczek Etcha ale też nie pomogło. Oczywiście tylko xine nie odtwarza dźwięku juk czy foobar (+wine) działają normalnie.
Zna ktoś jeszcze jakieś rozwiązania takiego problemu (albo przynajmniej potrafi nakierować dokładniej w czym może być problem)?

Informacje o dźwięku z Centum Informacyjnego KDE:

Installed drivers:
Type 10: ALSA emulation

Card config:
VIA 8235 with CMI9761A+ at 0xe400, irq 22
...
Multimedia Audio Controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 50)
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Zna ktoś jeszcze jakieś rozwiązania takiego problemu (albo przynajmniej potrafi nakierować dokładniej w czym może być problem)
U mnie tak się zdarza jak niejaki proces o nazwie nspluginviewer uruchamiany przez Akregatora "zawiesi" alsę. Wtedy wystarczy go "zabić" i problem znika.
8siem

Post autor: 8siem »

No cóż próbowałem (bez skutecznie) zainstalować Gentoo w międzyczasie ale jednak wróciłem do Debiana. Zaniepokoiła mnie wtedy jakość dźwięku po instalacji i zrobiłem coś co wszystko naprawiło:

alsaconf
,,Duży cukierek'', że też wcześniej o tym nie pomyślałem. Najwyraźniej miałem nie do końca dobrze skonfigurowany ten dźwięk.

Przepraszam za zawracanie głowy.
ODPOWIEDZ