Dysk zewn

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Hymen

Dysk zewnętrzny z Debianem - jak?

Post autor: Hymen »

Witam otóż mam skromny problem.
Niegdyś na dysku wewnętrznym obok Windowsa miałem Linuksa. Okoliczności zmusiły mnie do usunięcia Linuksa i pozostawienia samego Windowsa. Chcę zainstalować Linuksa na dysku zewnętrznym, który posiadam lecz przy instalacji GRUBa jest błąd (sprawdzałem w konsoli błędów zasadniczo nic nie ma) lub postęp instalacji stoi w miejscu. ¦ciągnąłem nowszą wersję Debiana Etch (tylko ze względu na to iż spaliła mi się płyta) i w dalszym ciągu to samo. Mógłby mi ktoś pomóc?
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

A gdzie instalujesz GRUBa? Na dysku zewnętrznym czy wewnętrznym? Zalecałbym na tym pierwszym
Hymen

Post autor: Hymen »

Tzn. Nie jestem pewien czy dobrze wpisałem gdzie ma zostać zainstalowany grub na dysku zewnętrznym.

[Dodano: 2008-11-28, 16:51]

Więc jak jest ktoś mi w stanie pomóc?

[Dodano: 2008-11-29, 00:40]

/dev/sda 5 3555 2525 hda wszystkie możliwe kombinacje i nic. A w konsoli błędów tym bardziej nic ciekawego. Ktoś ma pomysł?
klancyt

Post autor: klancyt »

No a gdybys zainstalowal Gruba w mbr pierwszego dysku wewnetrznego a '/' i ewentualnie pozostale partycje na zewnetrznym powinno pojsc bez zgrzytow. U mnie '/' stoi na karcie SD w czytniku z Grubem wlasnie w mbr na hd0,0 i nie mialem nigdy problemow.
ODPOWIEDZ