Nokia N73 i Linux

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Moim zdaniem wszystkie nowe nazwy odnoszące się do komunikacji urządzeń to tylko nazwy marketingowe z udziwnieniami. Aż tak mnie ten temat nie wciąga, ale uważam, że na poziomie sprzętowym to jest to tylko rozwinięcie i2c.
rupek

Post autor: rupek »

A jak będzie wsadzona karta pamięci to wykryje wtedy chyba ja bez problemu ?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

rupek, przecież Ci napisałem że jej nie wykryje. Będziesz mógł swobodnie wysyłać/odbierać pliki przez bluetooth, ale o funkcjonalności z windowsa, czyli przeglądaniu zasobów w menedżerze plików zapomnij (a przynajmniej nie będzie działać od ręki).
fnmirk, może i tylko rozwinięcie, co nie zmienia faktu, że nawet na luser-friendly *buntu wymagało to sporo zachodu i szczęścia (czasami działało).
Ale powtarzam, ten problem dotyczy tylko modeli z symbianem i gniazdem popport
FearNot

Post autor: FearNot »

Wiem, że temat nie żyje już od jakiegoś czasu (znalazłem go w wynikach google "nokia n73 + linuks"). Jednak nie omieszkam dodać swojego zdania tak by rozwiać wątpliwości i nie mieszać ludziom w głowach.
Nokia n73 po podłączeniu kabla "pyta się" w jaki sposób ma się zachować...wystarczy zaznaczyć "pamięć masowa" ( o ile posiada się kartę) i dowolnie przeglądać zasoby telefonu na każdym systemie (Windows/Unix) bez potrzeby instalowania jakichkolwiek innych dupereli!

Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Jak już temat odżył to sie wypowiem bo akurat mam nokię n73 i używam jej pod linuksem (Ubuntu 8.04, jajko 2.6.24). Po podłączeniu kablem i wybraniu trybu "pamięć masowa" bez problemu można przeglądać zawartość karty pamięci systemowym menedżerem plików, Równie dobrze działa połączenie po bluetooth. I to wszystko bez instalowania dodatkowego softu.
xel20

Post autor: xel20 »

A czy ktoś z Was używał go jako modemu pod Linuksem oczywiście?
Cynia

Post autor: Cynia »

xel20 pisze:A czy ktoś z Was używał go jako modemu pod Linuksem oczywiście?
Używam czasem N95 jak i 3100 jako modemu, w Debianie i w Ubuntu działa na pewno. Aplet NetworkManager wykrywa jako sieć komórkową, wystarczy prostych kilka kliknięć i wybranie operatora i działa.
ODPOWIEDZ