Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hdc1 * 1 1305 10482381 7 HPFS/NTFS
/dev/hdc2 1306 10443 73400985 7 HPFS/NTFS
/dev/hdc3 10444 14946 36170347+ 7 HPFS/NTFS
Jak widać partycje NTFS są nadal. Wystarczy je ponowie zamontować i używać. Swoją droga nie lepiej montować partycje przy pomocy etc/fstab? Na podstawie czego wnosisz, że "z jednej partycji zniknęły wszystkie dane"?
Po uruchomieniu mojego skryptu i ponownym zamontowaniu wszystkich partycji, z partycji hdc2 zniknęły wszystkie dane.
Niestety nie mogę ci wysłać wyniku polecenia fdisk -l bezpośrednio po uruchomieniu skryptu. Wynik komendy fdisk -l, który umieściłem wyżej dotyczy stanu po ponownym zamontowaniu wszystkich dysków.
man rm pisze:-r, -R, --recursive
Usuwanie rekurencyjne. Usuwane są także katalogi wraz z całą
zawartością. Tej opcji należy używać bardzo ostrożnie.
Myślę, że tutaj leży problem. Załóżmy, że nie udało się odmontować którejś partycji. W tym wypadku skrypt usunie rekurencyjnie całą jej zawartość, tzn wejdzie do niepustego katalogu, potem natknie się na niepusty katalog 'dane' w nim 'muzyka'... Chyba wykopałeś sobie wszystko.
Swoją drogą- dlaczego akruat taki skrypt? Przecież punkty montowania mogą spokojnie sobie zostać...
Gdybyś użył po drodze jakiegoś warunku i exitcode nie doszłoby do tej sytuacji
Zgadzam się z lis6502. Najprawdopodobniej zanim partycja została odmontowana (albo ponieważ nadal była używana przez jakiś proces to skrypt jej nieodmontowal wcale) usunięte zostały wszystkie foldery. Winny jest skrypt, a w zasadzie jedna jego opcja -r.
Sam sobie namieszałeś. Po co w ogóle używasz skryptu jeśli do końca nie wiesz jak działa? Na przyszłość stosuj polecenie mount. Utracone dane zapewne da się ozyskać. Skorzystaj z bardzo dobrego programu do tego pn. testdisk. Wcześniej jednak poczytaj jak go stosować ;-)