strona ubuntu.pl zhackowana?
Solidarność, solidarnością ale wymagany jest zdrowy rozsądek. Udawanie, mnie to nigdy nie spotka bo dzisiaj jest wszystko w porządku to tylko ułuda.Akkon pisze:Widzę, że solidarność "zawodowa" jest wśród moderatorów silna
Jakbyśmy się czuli gdyby się przytrafiło coś podobnego nam po buńczucznych komentarzach? Internet ewoluuje w takim zawrotnym tempie.
To mógłby być problem. Miejmy nadzieję, że tak tragicznie nie będzie i okaże się, że to tylko jakiś sfrustrowany użytkownik, zmieni na własne życzenie ,,miejsce zamieszkania'' po takiej zabawie.sidjestgit pisze:(tam jest sporo osob zarejestrowanych - wlamujac sie w takie miejsce mozna zebrac sporo danych osobowych ... np dla spamerow adresy mail lub nr GG)
-
- Beginner
Wiem - apache2 tez podalem tylko jako przyklad - wiadomo ze moglby byc to inny serwer.ShinnRa pisze:sidjestgit, strony www nie zawsze są w /var/www. To jest tylko domyślna lokalizacja.
Jesli nie /var/www to inna lokalizacja - i uprawnienia root do zapisu az same nasuwaja sie na jezyk.
Extra uprawnienia do ,,zapisu'' w takich miejscach to chyba standard - tak samo ukrycie wersji serwera i php.
Nie znam sie za bardzo - ale cos tam przypadkowo poczytalem. Zakladam ze kolesie zdobyli uprawnienia roota - tak samo zakladam, ze "index.php nie siedzial w jakims "publicznym" katalogu.
Moje pytanie jest nadal aktualne - czy by podmienic plik na serwerze trzeba uzyskac prawa roota, czy tez niekoniecznie?
Wszystko zależy od jego konfiguracji, jeśli poświęcisz Linuksowi 15 min to cały system możesz mieć dla uid=1000.
U mnie na przykład /var/www jest dla root:root, ale w konfiguracji grup zauważyłem, że gid=33 to www-data. Możliwe że instalacja jakiegoś serwera zmienia uprawnienia do katalogu ze stronami na odpowiednie dla danej grupy.
U mnie na przykład /var/www jest dla root:root, ale w konfiguracji grup zauważyłem, że gid=33 to www-data. Możliwe że instalacja jakiegoś serwera zmienia uprawnienia do katalogu ze stronami na odpowiednie dla danej grupy.
Czy takie te mądre dzieciaczki to można tutaj dyskutować.
Dawniej mieli stronkę. Pamiętajcie, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
http://www.dodawarka.info/whois/fusi0n-group.info
Takie zachowania dzieciaków to czysta głupota i kiedyś zapłacą za to.
A jak już chcą ukazać słabości danych serwisów to niech to załatwią po cichu z administratorami.
Dawniej mieli stronkę. Pamiętajcie, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
http://www.dodawarka.info/whois/fusi0n-group.info
Takie zachowania dzieciaków to czysta głupota i kiedyś zapłacą za to.
A jak już chcą ukazać słabości danych serwisów to niech to załatwią po cichu z administratorami.