[+] Instalacja Debiana na Fujitsu Siemens Amilo LX

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

1. Spróbuj wymusić start Xów na sterowniku vesy.
2. Z openchrome zawsze były na Debianie problemy (3 różne komputery, 3 różne karty, chipsety itp.; wersje Debiana to Etch, Lenny, oraz z różnego okresu Sid, także Sidux). S3 powinna współpracować nieźle z ustawieniami dla vesa (na sztywno wpisane), albo możesz ewentualnie - jeśli masz Etch - to możesz spróbować rozwiązania ze strony via dla linuksa. Optuję jednak za pierwszym z rozwiązań: najpierw zobaczyć, czy na "prostej" vesa nie pójdzie (jutro - jeśli będziesz miał trudności - podrzucę tu Xorga skonfigurowanego dla vesy, powinno chodzić).
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Kod: Zaznacz cały

(EE) VIA(0): Unknown Card-IDs(1734 I10AB), report this to the driver maintainer ASAP 
to oznacza, ze masz wyslac raport o bledzie w pakiecie 'xserver-xorg-video-via' do Debiana.

Wersja drivera 'via' w Debianie nie zna twojej karty.

A wiec

Kod: Zaznacz cały

reportbug
i do dziela :)
Smerf

Post autor: Smerf »

Tak jak radziliście: zmieniłem driver z via na vesa i działa. Szkoda tylko, że maksymalna rozdzielczość to 1024x768... Ale bynajmniej mam okienka. Dziękuję za pomoc!

No i wysłałem im :-D
pavbaranov
Senior Member

Smerf pisze:Szkoda tylko, że maksymalna rozdzielczość to 1024x768...
Spróbuj wpisać w zorgu taką, jakiej potrzebujesz. Na tym samym sterowniku mam 1280x800 i chodzi.
Smerf

Post autor: Smerf »

Próbowałem dopisać właśnie tą rozdzielczość 1280x800, bo na takiej pracowałem w Windowsie, ale wtedy gnome nie działa poprawnie...

A czy kłopoty z moją kartą graficzna mogą mi uniemożliwić obsługę Flasha?
Bo już instalowałem go ze standardowego repo, z debian multimedia, ze repo dug, ze strony adobe i nic nie działa :evil:
pavbaranov
Senior Member

Smerf pisze:A czy kłopoty z moją kartą graficzna mogą mi uniemożliwić obsługę Flasha?
Bo już instalowałem go ze
Nie sądzę.
Poszukaj tematu nt. instalacji flasha na tym forum. Pewnie tam są tam rozwiązania. U mnie działa, więc nawet nie sięgałem.
A o lepszej rozdzielczości jeszcze pomyślimy.
ODPOWIEDZ