strona ubuntu.pl zhackowana?

Wszystko Off Topic
Tom:-)
Beginner

Post autor: Tom:-) »

To spama to tak ale nie zdobędą haseł, więc właściwie mogą userom nasączyć. Daj do myślenia twórcą skryptu...
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

sidjestgit, strony www nie zawsze są w /var/www. To jest tylko domyślna lokalizacja.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Akkon pisze:Widzę, że solidarność "zawodowa" jest wśród moderatorów silna
Solidarność, solidarnością ale wymagany jest zdrowy rozsądek. Udawanie, mnie to nigdy nie spotka bo dzisiaj jest wszystko w porządku to tylko ułuda.
Jakbyśmy się czuli gdyby się przytrafiło coś podobnego nam po buńczucznych komentarzach? Internet ewoluuje w takim zawrotnym tempie.
sidjestgit pisze:(tam jest sporo osob zarejestrowanych - wlamujac sie w takie miejsce mozna zebrac sporo danych osobowych ... np dla spamerow adresy mail lub nr GG)
To mógłby być problem. Miejmy nadzieję, że tak tragicznie nie będzie i okaże się, że to tylko jakiś sfrustrowany użytkownik, zmieni na własne życzenie ,,miejsce zamieszkania'' po takiej zabawie.
sidjestgit
Beginner

Post autor: sidjestgit »

ShinnRa pisze:sidjestgit, strony www nie zawsze są w /var/www. To jest tylko domyślna lokalizacja.
Wiem - apache2 tez podalem tylko jako przyklad - wiadomo ze moglby byc to inny serwer.
Jesli nie /var/www to inna lokalizacja - i uprawnienia root do zapisu az same nasuwaja sie na jezyk.
Extra uprawnienia do ,,zapisu'' w takich miejscach to chyba standard - tak samo ukrycie wersji serwera i php.
Nie znam sie za bardzo - ale cos tam przypadkowo poczytalem. Zakladam ze kolesie zdobyli uprawnienia roota - tak samo zakladam, ze "index.php nie siedzial w jakims "publicznym" katalogu.

Moje pytanie jest nadal aktualne - czy by podmienic plik na serwerze trzeba uzyskac prawa roota, czy tez niekoniecznie?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Wszystko zależy od jego konfiguracji, jeśli poświęcisz Linuksowi 15 min to cały system możesz mieć dla uid=1000.
U mnie na przykład /var/www jest dla root:root, ale w konfiguracji grup zauważyłem, że gid=33 to www-data. Możliwe że instalacja jakiegoś serwera zmienia uprawnienia do katalogu ze stronami na odpowiednie dla danej grupy.
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Zaznaczam, ze nie mam pojecia, na czym ubuntu.pl jest postawione, ale i tak wyskocze z anty-phpowa mowa: unikac tego php jak ognia. 95% wlaman na strony jest przez luki w PHP.
Rad
Member

Post autor: Rad »

ubuntu.pl i forum.ubuntu.pl to dwie różne rzeczy. OIDP, forum było hostowane na webd.pl, a wiadomo jaką tam mają jakość usług ;) .
dawidmo

Post autor: dawidmo »

sidjestgit pisze: Moje pytanie jest nadal aktualne - czy by podmienic plik na serwerze trzeba uzyskac prawa roota, czy tez niekoniecznie?
To zależy, w większości przypadków nie. Ale o tym można by książkę napisać :-)
Piotr3ks

Post autor: Piotr3ks »

Czy takie te mądre dzieciaczki to można tutaj dyskutować.
Dawniej mieli stronkę. Pamiętajcie, że w internecie nikt nie jest anonimowy.

http://www.dodawarka.info/whois/fusi0n-group.info

Takie zachowania dzieciaków to czysta głupota i kiedyś zapłacą za to.

A jak już chcą ukazać słabości danych serwisów to niech to załatwią po cichu z administratorami.
raggo82

Post autor: raggo82 »

Ruska mafia :D przepraszam ale poległem... Naprawdę ruska mafia może nie lubić Ubuntu? Może planują pojednać siły z Billem i zniszczyć wszystkie www dotyczące Linuksa. Aha i ich żołnierze mają dresy z logo Windowsa zamiast adidasa.
ODPOWIEDZ