bagheera pisze:Zastanawiam się, czy nie lepiej by było system zainstalować na CF, kupić jakiegoś pendrive z 16 GB i duże pliki zapisywać bezpośrednio na niego.
Też o tym myślałem ale jednak zdecydowałem się na dysk. Na karcie CF system chodził odczuwalnie wolniej i przy starcie sypał błędami związanymi z brakiem obsługi dma (to wina złego doboru karty).
Mój ram SO-DIMM 128mb był jednak uszkodzony (sprawdziłem w ibm t23). Teraz mam zainstalowane 32mb SO-DIMM i 128mb SDRAM.
ruun pisze:Też o tym myślałem ale jednak zdecydowałem się na dysk. Na karcie CF system chodził odczuwalnie wolniej i przy starcie sypał błędami związanymi z brakiem obsługi dma (to wina złego doboru karty).
A nie przypadkiem złego doboru adaptera CF<>IDE?
btw, właśnie w moim terminalku zamontowałem tę kość SO-DIMM 128 MB 133. Działa bez zarzutu. Teraz powinno mi wystarczyć
------------
próbował ktoś zamontować w tym neoware kość 256 MB ?
neoware capio 620 cp4h-cb, model podobny, lecz bez pci i bez slotu sd ram, za to z 64 MB ramu. Hdd 2,5' 30 GB podłączyłem taśmą z dorabianą wtyczką 44p (na przejściówce) + cd, zasilany z zewnątrz. System się odpala i działa. Jutro kupię 2 wtyczki 44p i taśmę, i będę dysk montował w środku, przy odrobinie kombinacji powinien się zmieścić.
Będę miał super sprzęcik dla wget+rtorrent+samba+ftp, zobaczę też, jak to będzie działać z icewm i vnc. £adny design i kompaktowy ^^
Muszę jeszcze sprawdzić, czy będzie reagował na magic packet. A, i przy zamykaniu systemu NIE wyłącza, się, ale to może tylko kwestia ustawień w BIOSIE.
Minus też taki, że nie mogę znaleść żadnych konkretnych datasheetów do tego modelu, na stronach "supportu" HP nic nie ma -.-
128 MB SO-DIMM powinno jednak zostać jeszcze obsłużone..
Jak terminal będzie gotowy, dam znać, jak działa
Witam, mam taki sam terminal, czy mogbys opisac nieco dokladniej w jaki sposob podpiales dysk do tego terminala? jakiej tasmy nalezy uzyc i w jaki sposob podlaczyc zasianie. Pierwotnie chcialem uzyc karty CF ale czytalem tu ze wydajnosc tego rozwiazania jest slaba i chcialbym teraz wrzucic w to dysk. Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki.
azgaroth, do podłączenia dysku musisz mieć przejściówkę, ja mam taką. Będzie potrzebna Tobie także zwykła taśma IDE i kabelek do zasilania mający na obu końcach wtyczki takie jak do zasilania napędu dyskietek.
ruun pisze:azgaroth, do podłączenia dysku musisz mieć przejściówkę, ja mam taką. Będzie potrzebna Tobie także zwykła taśma IDE i kabelek do zasilania mający na obu końcach wtyczki takie jak do zasilania napędu dyskietek.
Chodzilo mi raczej o podlaczenie dysku 2,5', ale majac takie 2 przesciowki i zwykla tasme ata133 no i oczywiscie kabelek do zasilania, ktory sobie zlutuje jakos to dysk 2,5' powinienem podlaczyc. czy sie myle?
Terminal ten sam i problem też. Nie rozumiem jak zrobiłeś połączenie taśmy ATA133 z dyskiem 2,5". Musiała być druga przejściówka. Chyba że rozwaliłeś taśmę i jakoś kombinowałeś z kabelkami. Jak to dokładnie wygląda?