Bez paniki ; )
Czym objawia się ten brak możliwości połączenia?
Spróbuj może wyłączyć wszystko co korzysta z sieci, odpal tcpdump, i wtedy załącz np kadu i sprawdź co tcpdump wypisuje.
Jeśli nie potrafisz się połączyć nawet przez web, to - o ile w ogóle ten webowy sposób działa na linuksie (kiedyś, ponoć działał wyłącznie pod windą), to najprawdopodobniej wyłączyłeś sobie w jakimś firewallu protokoły z których korzysta gg.
Skoro nie możesz sie połączyć przez web gg, to na 99% serwery im po prostu padły, w tamtej chwili
Czy przypadkiem dziś, GG nie zrobiło akcji, darmowego dzwonienia przez ich komunikator na telefony stacjonarne? Pewnie dlatego mają przeciążone serwery.
Już jest niby dobrze. Może racja z tym obciążeniem (póki co zdarzyło się to dwa razy wczoraj i dziś). Co do Koperte to wiem ale mam GNOME. Dziękuję wszystkim, można zamknąć.
Jak masz Gnoma, to masz od groma programów obsługujących ten protokół. Chyba najlepszy Pidgin, ale... cuda się zdarzają. Do wczoraj miałem wifi, dzisiaj nie. I pytanko na nowy temat - jak sprawdzić poprawność działania routera?