Linux kontra Windows - wydajno

Wszystko Off Topic
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

daris, może po prostu w jakiś dziwny sposób paczkowanie KDE w debianie w połączeniu z twoim sprzętem powoduje takie problemy... Próbowałeś odpalać inne dystrybucje? Weź sobie takie liveCD od Kubuntu, openSuse czy Mandrivy i sprawdź jak to tam działa.
vikal

Post autor: vikal »

Ja nie narzekam na mojego Debiana. W tej chwili mam uruchomione 5 programów, skacze po 4 partycjach - czyli 6 okienek otwartych - a zużycie procesora mam na poziomie 13-40% i się tak utrzymuje. Lata u mnie przechodzenie pomiędzy okienkami płynne, przenoszenie w inne miejsce okienka na pulpicie także.

Nie mam kompilowanego kernela, po prostu zainstalowany Debian i wsadzony mój motyw oraz zainstalowany sterownik I to all.
Może za bardzo wymagasz od systemu i za dużo przy nim grzebiesz?

Mój komputer:
  • procesor 2,4 na P4
    1GB ramu
    nvidia 8400 GS
Debian Lenny ze środowiskiem Gnome.
daris
Beginner

Post autor: daris »

AdeBe pisze:daris, może po prostu w jakiś dziwny sposób paczkowanie KDE w Debianie w połączeniu z twoim sprzętem powoduje takie problemy... Próbowałeś odpalać inne dystrybucje? Weź sobie takie liveCD od Kubuntu, openSuse czy Mandrivy i sprawdź jak to tam działa.
Na drugiej partycji mam Ubuntu z betą kde 4.2 - tam jest tak samo, inne środowiska też nie za szybko chodzą (najszybsze, porównywalne z Windowsem pod względem przełączania się pomiędzy okienkami i zmiany rozmiaru jest englightenment (e17), ale to się tyczy tylko okien e17 (tzn opera uruchomiona pod e17 dalej wolno się pokazuje po minimalizacji.
matiit
Beginner

Post autor: matiit »

Mam obok komputer z GNOME, i geforce 440mx, otwieram w operze kartę z Youtube, leci sobie teledysk, minimalizuje, maksymalizuje i pojawia się od razu.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Ok, a teraz dziękujemy już wszystkim postującym "u mnie działa dobrze" "u mnie też" i skupiamy się na rozwiązaniu tego przypadku, gdzie nie działa dobrze. :)
daris, próbowałeś robić rekonfigurację xorg.conf lub wyszukać w necie jakieś automagiczne flagi do dodania w tymże pliku?
daris
Beginner

Post autor: daris »

AdeBe, nawet nie masz pojęcia ile godzin/dni, spędziłem na Google. Jedyne co się dowiedziałem to to, że problem nie występuje tylko na radeonach (tutaj przykład), ale podobno karty Intela nie mają z tym problemu.
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Dziwne trochę :-P
Ja miałem na starym komputerze:
  • Płyta główna: MSI K7T266 Pro
    Procek: Athlon XP 1600+
    Grafika: Radeon 9200
    Pamięć: 512 MB
I u mnie Debian+kde3 śmigał bez zacięć (system wstawał w 17sec :mrgreen :) , jak doinstalowałem compiza to TYLKO przy przewijaniu zawartości strony www np. w operze mi przycinało i przy zmianie rozmiaru okna.

Tylko że instalowałem goły system, w instalatorze wszystko odznaczone.

Windows wstawał z szybszego dysku coś koło 2min, do tego obejrzeć filmu HD się nie dało bo CPU = 100% , a pod Linuksem tylko 75-85%.

Jedynym poważnym problemem był Xorg ponieważ od którejś tam wersji nie można w żaden sposób zainstalować sterowników zamkniętych do 9200, a na otwartych troszkę cięło mi się ET :-P
andqur

Post autor: andqur »

To żeś mnie pocieszył. Czyli co - jedyne wyjście to zmiana karty graficznej? Albo może najlepiej całego komputera.
Może zmiana karty to nie jest wcale taki idiotyczny pomysł. Miałem kiedyś radeona 9200 i pod linuksem to była tragedia. Nigdy nie udało mi się go zmusić do poprawnej pracy. Po zmiane na NVidię problemy się skończyły. Nie wiem jak jest teraz bo z ATI walczyłem już ponad 2 lata temu ale z NVidą nie ma wogóle problemów.
ODPOWIEDZ