[+] Kompilacja TrueCrypt 6.1

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
kiko80
Beginner

[+] Kompilacja TrueCrypt 6.1

Post autor: kiko80 »

Witam
Podczas kompilacji Truecrypt 6.1 mam problem:
kiko@k7:~/x/truecrypt-6.1a-source$ make
Compiling SecurityToken.cpp
../Common/SecurityToken.cpp: In static member function ‘static void TrueCrypt::SecurityToken::CreateKeyfile(CK_SLOT_ID, std::vector<unsigned char, std::allocator<unsigned char> >&, const std::string&)’:
../Common/SecurityToken.cpp:128: error: ‘CK_TRUE’ was not declared in this scope
../Common/SecurityToken.cpp: In static member function ‘static std::vector<TrueCrypt::SecurityTokenKeyfile, std::allocator<TrueCrypt::SecurityTokenKeyfile> > TrueCrypt::SecurityToken::GetAvailableKeyfiles(CK_SLOT_ID*, std::wstring)’:
../Common/SecurityToken.cpp:221: error: ‘CK_TRUE’ was not declared in this scope
../Common/SecurityToken.cpp: In member function ‘TrueCrypt::Pkcs11Exception: :o perator std::string() const’:
../Common/SecurityToken.cpp:654: error: ‘CKR_NEW_PIN_MODE’ was not declared in this scope
../Common/SecurityToken.cpp:655: error: ‘CKR_NEXT_OTP’ was not declared in this scope
../Common/SecurityToken.cpp:656: error: ‘CKR_FUNCTION_REJECTED’ was not declared in this scope
make[1]: *** [../Common/SecurityToken.o] Błąd 1
make: *** [all] Błąd 2
kiko@k7:~/x/truecrypt-6.1a-source$
Ktoś wie jak ugryźć ten problem?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Chyba musiałbyś się skonsultować z autorem TC. To nie wygląda na taki 'zwykły' błąd.
kiko80
Beginner

Ten problem rozwiązałem ściągając do katalogu truecrypt te pliki
ale pojawił się inny błąd:
kiko@k7:~/x/truecrypt-6.1a-source$ make
Compiling SecurityToken.cpp
Updating library Volume.a
Compiling FuseService.cpp
Updating library Driver.a
Compiling CoreBase.cpp
Compiling CoreException.cpp
Compiling FatFormatter.cpp
Compiling HostDevice.cpp
Compiling MountOptions.cpp
Compiling RandomNumberGenerator.cpp
Compiling VolumeCreator.cpp
Compiling CoreService.cpp
Compiling CoreServiceRequest.cpp
Compiling CoreServiceResponse.cpp
Compiling CoreUnix.cpp
Compiling CoreLinux.cpp
Updating library Core.a
Precompiling SystemPrecompiled.h
SystemPrecompiled.h:18:26: warning: wx/hyperlink.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
SystemPrecompiled.h:21:22: warning: wx/power.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Compiling Application.cpp
In file included from SystemPrecompiled.h:9:
GraphicUserInterface.h:33: error: ISO C++ forbids declaration of ‘wxHyperlinkCtrl’ with no type
GraphicUserInterface.h:33: error: expected ‘;’ before ‘*’ token
In file included from SystemPrecompiled.h:9:
TextUserInterface.h: In static member function ‘static TrueCrypt: :D irectoryPath TrueCrypt::Application::GetExecutableDirectory()’:
TextUserInterface.h:118: error: ‘class wxStandardPaths’ has no member named ‘GetExecutablePath’
TextUserInterface.h: In static member function ‘static TrueCrypt::FilePath TrueCrypt::Application::GetExecutablePath()’:
TextUserInterface.h:123: error: ‘class wxStandardPaths’ has no member named ‘GetExecutablePath’
make[1]: *** [Application.o] Błąd 1
make: *** [all] Błąd 2
kiko@k7:~/x/truecrypt-6.1a-source$
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Strzelam: potrzebujesz pakietu wx2.4-headers, lub wx2.8-headers.
kiko80
Beginner

Niestety nie pomogło.
Ok make poszło wywaliłem wxgtk2.8 i ponownie zainstalowałem i przeleciało bez problemu.
kelog

Post autor: kelog »

Najłatwiej jest korzystać z paczek dla Ubuntu do ściągnięcia ze strony TrueCrypt. Wystarczy rozpakować paczkę deb i skopiować binarkę do /usr/local/bin. Gotowe - mi tak działa.
kiko80
Beginner

Ja tam do buntu się nie dotykam :) a tak podczas kompilacji to zawsze czegoś człowiek może się nauczyć :)
vere

Post autor: vere »

Wybaczcie, jeżeli jakaś "oczywistość" mi umknęła, ale próbuje skompilować ten program i to moja pierwsza kompilacja w życiu. Nie bardzo już wiem jak sobie z tym poradzić.
Mam system Debian Squeeze, jajko 2.6.26-1-686
Pakiety jakich brakuje podczas kompilacji szukam na packages.debian.org i instaluję biblioteki, które zawierają te pakiety. Niby wszystko fajnie się udawało, ale teraz mam takie coś (zaraz po "make"):
make[1]: wx-config: Polecenie nie znalezione
make[1]: wx-config: Polecenie nie znalezione
Compiling Application.cpp
System.h:69:25: warning: wx/stdpaths.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
In file included from Main.h:15,
from SystemPrecompiled.h:9:
/home/ozel/.Zrodla/truecrypt-6.1a-source/Main/StringFormatter.h:28: error: expected â,â or â...â before â&â token
/home/ozel/.Zrodla/truecrypt-6.1a-source/Main/StringFormatter.h:28: error: ISO C++ forbids declaration of âwxStringâ with no type
I teraz nie wiem już co jeszcze doinstalować, żeby to poszło. Zgodnie z debian.packages.org "wx/stdpaths.h" zawiera paczka wx2.8-headers, którą mam już pięknie zainstalowaną.
Natomiast nie wiem co to jest jest wx-config i z czym się to spożywa. Paczka, która zawiera taki plik to wx-common (/usr/share/man/man1/wx-config.1.gz), ale również ją mam i nic.

Kod: Zaznacz cały

Franio:/home/ozel# dpkg -l | grep wx
ii  libwxbase2.6-0                       2.6.3.2.2-3                   wxBase library (runtime) - non-GUI support c
ii  libwxbase2.8-0                       2.8.7.1-1.1                   wxBase library (runtime) - non-GUI support c
ii  libwxgtk2.6-0                        2.6.3.2.2-3                   wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (GT
ii  libwxgtk2.8-0                        2.8.7.1-1.1                   wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (GT
ii  python-wxgtk2.6                      2.6.3.2.2-3                   wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (wx
ii  python-wxgtk2.8                      2.8.7.1-1.1                   wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (wx
ii  python-wxversion                     2.6.3.2.2-3                   wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (wx
ii  wx-common                            2.6.3.2.2-3                   wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (co
ii  wx2.8-examples                       2.8.7.1-1.1                   wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (ex
ii  wx2.8-headers                        2.8.7.1-1.1                   wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (he
Jakieś idee?

Ps. Komunikat z błędu w kompilacji jest dłuższy, wkleiłem tylko początek.
kiko80
Beginner

Zainstaluj wxgtk2.8 a strarszą wersję odinstaluj.
vere

Post autor: vere »

Nie instalowałem tych starszych wersji, one chyba poszły razem z nowszymi, albo były na "czystym systemie".
Teraz już w sumie nie chce mieszać, bo zainstalowałem z binarki z wersji dla ubuntu. Nie wiem czy to była dobra opcja bo program mam w menu Debiana w kategorii "Lost & Found", co raczej wydaje mi się dziwne. Niemniej nie będę więcej mieszał. Skomplikuje sobie kiedyś coś łatwiejszego. Dziękuje.
ODPOWIEDZ