Jaki laptop do 1500 pod Debiana

Wszystko Off Topic
dawideo
Beginner

Jaki laptop do 1500 pod Debiana

Post autor: dawideo »

Tak jak w temacie. Jaki polecacie laptop do 1500zł. Tak abym nie miał problemów z sterownikami (ogólnie z Debianem, ewentualnie Ubuntu). Laptop ma głównie służyć do pracy biurowej, słuchania muzyki, przeglądania internetu.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

IBM T43 - most beautiful notebook ever made

http://www.device.pl/laptopy/5634,ibm_thinkpad_t43.html
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Takich tematów nawet na tym forum jest od groma. Przeczytaj. Zobacz sobie na tuxmobil itp. Mając już któregoś z rzędu, polecam przede wszystkim nowego notebooka. Zwłaszcza, że oferta używanych wcale nie jest tak bardzo konkurencyjna cenowo.
Generalnie przy takiej cenie, nie dostatniejsz raczej "muzycznego" notebooka - karta będzie raczej taka sobie i jakość dźwięku niewysoka. Unikałbym - mimo wszystko - kart wifi na Broadcomie, bo choć powinno działać bez problemu, w praktyce bywa różnie. Jeśli to Intel, bądź Atheros.
W takiej cenie, pewnie skłaniałbym się do jakiegoś Fujitsu.
Wejdź na jakieś ceneo, wybierz coś, pokaż to wówczas się będzie można sensownie wypowiedzieć.
jss

Post autor: jss »

Ja właśnie kupiłem niedawno
Lenovo Thinkpad R61e (ewentualnie zamiast "e" może być inna literka) w tej cenie i mogę tylko powiedzieć, że lepiej wybrać nie mogłem. Polecam ten laptop! Jest wręcz idealny ;) Szukaj laptopów bez systemu, bo są o wiele tańsze. Za tą cenę może uda ci się znaleźć laptop z 2 GB ramu
Whistler_QD

Post autor: Whistler_QD »

Zgadzam się z ruun. Thinkpad T43 to "ten idealny laptop", zwlaszcza w wersji T43p :D
Chodzi tutaj konkretnie o budowe - seria T4x wymiata pod tym wzgledem.
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Mam na oku 3 modele laptopów:
  • Lenovo R61
    Lenovo N500
    Toshiba L300 -1AM
I myślę że raczej wybiorę jakiś z tych 3 modeli. Co prawda przekraczają troszkę koszt (1650zł). Ale jestem wstanie dołożyć te 150zł.
A więc z tych 3, który będzie najlepszy?
sidjestgit
Beginner

Post autor: sidjestgit »

Toshiby nie znam
Jesli chodzi o Lenovo to z tych 2 wersji bralbym z wersji R

Jest tez nowa wersja lenowo - SL (taka multimedialna wersja - tansza od wersji R i bez wejscia na stacje dokujaca)
Ale calkiem dobrze dzaialaja pod debianem - wszystko praktycznie na intelu - tylko w drozszych modelach grafika nVidi :)

Najtanszy z seri SL500 kosztuje 530 euro
http://www.notebooksbilliger.de/product ... 00_nrj4cge (wysylka na cale EU))
http://www.kmelektronik.de/main_site/pr ... 240&Shop=0
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pioruns
Beginner

Post autor: pioruns »

Wybierz po prostu coś ze sprawdzonymi elementami w środku. Ja od siebie polecam:
Realtek - karta dźwiękowa HD oraz ethernet 1Gb
Intel - płyta główna i procesor (u mnie działa bardzo dobrze), karta graficzna (szukasz czegoś taniego, no to i zintegrowana intela się sprawdzi) i WiFi.

Na takim zestawieniu na pewno kupisz laptopa w cenie 1,5kpln. Na każdej dystrybucji, którą testowałem taki zestaw działa z miejsca. No, może w czasach Etch testing, musiałem doinstalowywać sterowniki do ethernetu Realteka i WiFi Intela :)
Whistler_QD

Post autor: Whistler_QD »

W laptopie jedna z najwazniejszych rzeczy jest obudowa, dlatego dalej uparcie polecam Thinkpady IBM/Lenovo.
Wspomniany R61 jest w miare ok, ale pomysl jeszcze nad T43. Seria N Lenovo jak dla mnie odpada :)
ODPOWIEDZ