Czy Debian si
Czy Debian się jeszcze rozwija?
Od dłuższego czasu mam zainstalowanego Lenny. Jestem zadowolony i powiedałbym nawet, że jest to system dla leniwych bo wszystko działa i praktycznie nic nie trzeba robić żeby system utrzymać w dobrej kondycji. Ostatnio żeby zobaczyć co nowego dzieje się w Debianie zainstalowałem na Virtualboksie Sida i o dziwo większość ważnych pakietów ma te same numerki co w Lennym. Np gnome, oo. Trochę mnie to dziwi zwłaszcza, że Lenny jest już od kilku miesięcy zamrożony. Czyżby Debian przechodził jakiś kryzys? Bo wygląda na to że Sid i Lenny niewiele się różnią. Może ktoś wie coś na ten temat?
-
- Senior Member
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... t=45#73871andqur pisze:Bo wygląda na to że Sid i Lenny niewiele się różnią. Może ktoś wie coś na ten temat?
Nie, chodzi o firmware i tak samo bylo w poprzednich wersjach.pavbaranov pisze:Biorąc pod uwagę, że finalna wersja Lenny ma zawierać także niewolne sterowniki binarne (tam, gdzie nie są możliwe GPL)
-
- Senior Member
Fakt, masz rację - chodzi o firmware, ale... tak samo w poprzednich wersjach nie było. Dopiero musiałeś użyć repozytoriów non-free, ewentualnie skorzystać z binarek dostępnych u producentów, by mieć to, co ma być w 5.0. Teraz - jeśli dobrze czytam - niewolny firmware ma być dostępny już w "podstawowej" edycji.Theq pisze: Nie, chodzi o firmware i tak samo bylo w poprzednich wersjach.
Nie, nikt na sile nie przekopiowal tego firmware z non-free do main. On tam caly czas byl. Dopiero komus sie o tym przypomnialo w przeddzien wydania (juz i tak sporo opoznionej) stabilnej wersji systemu. Sprawa dotyczyla jego usuniecia. No i odbylo sie dosc kontrowersyjne glosowanie, ktore mozna skrocic zdaniem "Chcecie opoznic wydanie Lennego na czas nieokreslony, czy nie" Przynajmniej ja to tak zrozumialem, chociaz bardzo w sprawe sie nie zaglebialem.pavbaranov pisze:ale... tak samo w poprzednich wersjach nie było. Dopiero musiałeś użyć repozytoriów non-free, ewentualnie skorzystać z binarek dostępnych u producentów, by mieć to, co ma być w 5.0. Teraz - jeśli dobrze czytam - niewolny firmware ma być dostępny już w "podstawowej" edycji.
-
- Senior Member
Cóż, zgodnie z umową społeczną, itd. itp, tymi wszystkimi rzeczami, do których Debian się odwołuje, żadne nie-GPL nie powinno w ogóle być w main. Pytanie, czy może być w non-free
Mniejsza o to. Tylko niech mi nikt nie wciska ciemnoty, o super-hiper-wolnościowej umowie społecznej, która itd. itp. (oczywiście nie jest to takie proste)
A wracając do tematu. Niemal zawsze, w przypadku Debiana, pakiety dostępne w testing i w sid, w okresie zamrożenia, a potem w stable i testing, zaraz po wydaniu kolejnego stable są bardzo zbliżone do siebie. Przecież to oczywiste.
Nie bardzo wiem, jak ma się rozwijać Debian. To bardzo konserwatywna dystrybucja od zawsze. I słusznie. NIech będzie.
Zatem pytanie do otwierającego wątek: co rozumie przez "rozwój" dystrybucji?
Mniejsza o to. Tylko niech mi nikt nie wciska ciemnoty, o super-hiper-wolnościowej umowie społecznej, która itd. itp. (oczywiście nie jest to takie proste)
A wracając do tematu. Niemal zawsze, w przypadku Debiana, pakiety dostępne w testing i w sid, w okresie zamrożenia, a potem w stable i testing, zaraz po wydaniu kolejnego stable są bardzo zbliżone do siebie. Przecież to oczywiste.
Nie bardzo wiem, jak ma się rozwijać Debian. To bardzo konserwatywna dystrybucja od zawsze. I słusznie. NIech będzie.
Zatem pytanie do otwierającego wątek: co rozumie przez "rozwój" dystrybucji?