Róznice mi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Koronowianin

Róznice między Firefox i Swiftfox

Post autor: Koronowianin »

Zamieniłem niedawno firefoksa na swiftfoksa, ale od niedawna mam na nim problem z filmami.
Filmy na youtube przy pełnym ekranie zamykają przeglądarkę. Próbując rozwiąć problem zauważyłem, że firefox ma dużo więcej wtyczek niż swiftfox w ,,about :p lugins'' (w sf tylko shockwave).
Dlaczego tak jest skoro, swiftfox to praktycznie to samo co firefox? I dlaczego pod FF pełny ekran działa normalnie, a pod SF robi krach?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

swiftfox to praktycznie to samo co firefox
To powinno być dla Ciebie odpowiedzią. To że jeden bazuje na drugim, nie oznacza, że muszą być kompatybilne. Firefox to też opensource, więc autorzy Swiftfox'a musieli troszkę więcej zmodyfikować żeby wypuścić program pod inną nazwą.
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

W przypadku firefoxa wystarczy samemu skompilować żeby trzeba było zmienić nazwę, tak nakazuje licencja. Stąd powstają takie cuda jak iceweasel ; )
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Masz swiftfoksa i FF tej samej wersji?
SF, jeśli się nie mylę, może, ale nie musi korzystać z tych samych pluginów. Może trzeba na nim ponownie zainstalować? Od jakiegoś czasu nie używam swiftów. Generalnie jest to FF skompilowany przy użyciu flag procesorów.
Jeśli SF używasz, bo jest/ma być szybszy, to zainstaluj sobie FF w wersji co najmniej 3.1 (może być abrowser) - tu, rzeczywiście działa szybciej. Niestety - jeszcze nie ma polskich wersji językowych.
Koronowianin

Post autor: Koronowianin »

Mam już 3.1 -problem z youtube zniknął. Zniknął też problem, przez który zrezygnowałem wcześniej z FF na rzecz SF, także wszystko jest dobrze.
Ale pozostaje nadal pytanie, dlaczego FF i SF różnią się od siebie skoro korzystają z tej samej konfiguracji.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Zadaj pytanie ich twórcom, a w zasadzie twórcom SF.
ODPOWIEDZ