[+] Debian etch instalacja php5 jako cgi?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
BasTekpew

[+] Debian etch instalacja php5 jako cgi?

Post autor: BasTekpew »

Witam,
mam taki oto problem miałem zainstalowane php5 jako moduł ale usunąłem wszystko przez ,,aptitude purge''. Teraz zainstalowałem php5 jako cgi na wzór tego opisu: http://www.howtoforge.com/apache2_with_php5_and_php4 wpisując

Kod: Zaznacz cały

aptitude install php5-cgi 
zainstalowało się doinstalowałem resztę dodatków po włączałem w apache wszystko co tam był napisane.
Dodałem DirectoryIndex ale przy próbie uruchomienia pliku php próbuje go ściągnąć, a nie parsuje. Dodam jeszcze, że dodałem Actions i AddHandler. Jeśli ktoś wie gdzie zrobiłem błąd lub może mi napisać jak wszystko zainstalować by było poprawnie byłbym wdzięczny
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Po dokonaniu zmian zrestartowałeś oczywiście apache. Wyczyść jeszcze cache przeglądarki na której sprawdzasz konfigurację serwera (apache).
BasTekpew

Oczywiście wszystko zostało zrobione tzn. apache zresetowałem i testowałem na kilku przeglądarkach.
gibon

Post autor: gibon »

Na moje oko to musisz jeszcze skonfigurować binfmt

instalacja:

apt-get install binfmt-support
do fstab:

none      /proc/sys/fs/binfmt_misc binfmt_misc rw 0 0
potem skrypt binfmt.sh

insmod binfmt_misc
mount /proc/sys/fs/binfmt_misc
echo ' :p hp:E: :p hp::/usr/bin/php5-cgi:' >/proc/sys/fs/binfmt_misc/register
echo ' :p html:E: :p html::/usr/bin/php5-cgi:' >/proc/sys/fs/binfmt_misc/register
echo ' :p hp5:E: :p hp5::/usr/bin/php5-cgi:' >/proc/sys/fs/binfmt_misc/register
Prawa do plików php minimum 711, i sprawdź czy możesz w systemi ręcznie odpalić plik test.php za pomocą komendy

./test.php
Jeśli się wykona to ok.

Pozdrawiam
BasTekpew

Poradziłem już sobie z tym. Wykonałem polecenia z innego opisu (http://blog.no-panic.at/2007/01/26/inst ... on-debian//) i teraz wszystko działa.

Edit:
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie konfiguracji takiego php. Co należy wpisać aby właścicielem plików wysyłanych na serwer przez skrypty php był użytkownik, którego dana domena dotyczy a nie www-data?

Dodam iż po wpisaniu w Sites-enabled SuexecUserGroup user user nie da się uruchomić plików php po prostu próbuję je ściągać.
gibon

Post autor: gibon »

Musisz skonfigurować suexeca przy virtualce, z tego co wiem to Debian standardowo suexeca ma skompilowanego na katalog /var/www, jeśli trzymasz virtualki w innym musisz go przekompilować.

Sprawdzenie suexec:

cd /usr/lib/apache2
./suexec -V
ODPOWIEDZ