MPlayer i problem z filmami HD w x264

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Slawekg

MPlayer i problem z filmami HD w x264

Post autor: Slawekg »

Witam,
mam problem z odtworzeniem filmu kodowanego w x264, jest to zrzutka z Blue-Ray.
Rozszerzenie pliku to mkv czyli matroska.
Odtwarzacz MPlayer 1.0rc2, zainstalowałem tez biblioteki libmatroska.
Glos idzie dobrze, obraz skacze ale po 5 sekundach odtwarzania wyskakuje błąd:

Kod: Zaznacz cały

Too many video packets in the buffer
Używam KDE i mam zainstalowane najnowsze sterowniki nvidii.
W mplayerze ustawione na opengl ale i to samo jest na xv.
Czy to może być wina za słabego sprzętu?
AMD Athlon 2400+, 1 GB RAMu i GF 6200

pozdrawiam
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Masz stanowczo za słaby sprzęt na filmy HD. Potrzebujesz mocniejszy procesor (najlepiej dwurdzeniowy) i kartę graficzną z serii GF 8xxx albo Radeon HD 2xxx (albo większy), bo mają układy dekodujące, które wspomagają procesor.
wrzaskun

Post autor: wrzaskun »

Ja mam ten sam problem w Debianie, również filmy HD w dowolnych formatach. Komputer też mam wolny 1GB ram i 2k MHz procesor, jednak kartę mam gf 7300 GT stery ver. 173 komunikat dostaje taki sam. Natomiast co ciekawe moja karta ma wspomaganie dekodowania HD i pod Windowsem te same filmy obciążają mi procesor w 40% drivery włączające dekodowanie przez kartę to pure video dla Windowsa, odpowiednikiem dla Linuksa jest ?? no i tego nie wiem po za tym ze używamy do tego XvMC.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Raczej głównie skupiłbym się na dorwaniu mocniejszego procka.
Nie jestem pewien czy w ogóle stery linuksowe udostępniają wspomaganie odtwarzania HD.
Natomiast u siebie na lapku mam wbudowaną grafę intela, ale za to procek Core 2 Duo i filmy odtwarzają się bez problemu.
kieliszek

Post autor: kieliszek »

Ja w laptopie mam procesor AMD64 x2 tk-57 (1,9 GHz) i zintegrowaną kartę graficzną nvidia 7000M.

Jakie kodeki mam zainstalować by oglądać filmy HD?

Mam zainstalowane w64codecs i libdvdread. Niestety podczas włączania słychać jedynie dźwięk.

PS. Czy mój sprzęt posiada wystarczające zasoby do oglądania filmów HD?
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Przekonwertuj rozdziałkę filmu do niższej np 1024:768 i będzie dobrze.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Sprzętu na pewno nie masz za słabego. Ja na laptopie z Celeronem 1,7 i wbudowanym intelem oglądam filmy HD, więc u Ciebie powinno pójść bez najmniejszych problemów.

Zainstaluj paczkę libx264. Masz dodane repozytorium multimedia?
kieliszek

Post autor: kieliszek »

Dzięki iria i kiki80 za informacje. Wymienione repozytoria mam na liście, aczkolwiek nie mam zainstalowanej biblioteki libx264. Po pracy spróbuję 8-) Dam znać wieczorem.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Potrzebujesz mocniejszy procesor (najlepiej dwurdzeniowy) i kartę graficzną z serii GF 8xxx albo Radeon HD 2xxx
Nieprawda, ja mam karte GF 7300 GT i procesor 2 GHz jednordzeniowy i powiem tak: pod Windows bez problemu ida filmy HD 720p ze wszystkimi bajerami jak wyostrzanie obrazu i 1080p bez dodatkowych efektow. W obu przypadkach moc procesora idzie tylko na dodatkowe efekty (takie jak wyostrzanie, rozjasnianie obrazu) - po wylaczeniu efektow widac, uzycie procesora jest na poziomie maksymalnie 5-10%. W wyzszej rozdzialce (1080) procesor nie wyrabia sie z wyostrzaniem, ale nie ma to nic wspolnego z obsluga samego dekodowania. Jednak 1080p/i na monitorze komputerowym to i tak nadmiar - spokojnie wystarczy 720 nawet na 22 calowym, a rzadko kto ma wiekszy. Po wlaczeniu wyostrzania efekt jest piorunujący - obejrzyjcie sobie Wall-E w HD :-)

Uzywam najnowszego vlc z wyjsciem obrazu Direct3D, uzycie DirectShow i standardowych kodeków systemowych to o polowe gorsza wydajnosc.

Niestety na linuksie nie ma obslugi sprzetowego dekodowania HD, przynajmniej dla kart nvidia, wiec o HD mozna poki co zapomniec.
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

giaur pisze:Niestety na linuksie nie ma obslugi sprzetowego dekodowania HD, przynajmniej dla kart nvidia, wiec o HD mozna poki co zapomniec.
Hmm, przeciez pare dni temu mowilem ci, ze jest sprzetowe dekodowanie. Dla przypomnienia http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=12249
ODPOWIEDZ