Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus - wifi i lan - jak?

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Adam

Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus - wifi i lan - jak?

Post autor: Adam »

Witam posiadam router Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus i chciałbym zrobić w domu taką sieć:
Linux -> podłączony po kablu -> JAKIE¦ URZ¡DZENIE -> podłączone po WiFi -> Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus -> Neostrada
I tu jest właśnie pytanie, co muszę kupić żeby się podłączyło do tego Cerberusa po WiFi i działało jako LAN. Ponieważ nie chcę tracić już nerwów na konfiguracje sieci pod Linuksem, tak sobie z palca wpiszę i kabelek i elegancko podłącze TYM URZ¡DZENIEM po WiFi do routera i wszystko będzie działać. I żeby była możliwość podłączenia się z internetu z tym Linuksem

Prawdopodobnie chodzi mi o Access Point, ale nie wiem czy to się będzie łączyć tak po prostu z TYM routerem.
beel
Beginner

Post autor: beel »

Z tego co widzę w opisie urządzenia ma on wbudowany punkt dostępowy (Access Point). Nie ma potrzeby kupowania kolejnego urządzenia .. Albo nie rozumiem co chcesz osiągnąć, strasznie to chaotycznie napisałeś.
Adam

beel pisze:Z tego co widzę w opisie urządzenia ma on wbudowany punkt dostępowy (Access Point). Nie ma potrzeby kupowania kolejnego urządzenia. Albo nie rozumiem co chcesz osiągnąć, strasznie to chaotycznie napisałeś.
Linux -> podłączony po kablu -> JAKIE¦ URZ¡DZENIE -> podłączone po WiFi -> Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus -> Neostrada

Jak chaotycznie? Po drugie ,,NAWET JAKBY'' to nigdzie tutaj nie widzę możliwości bycia AP.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

A czego oczekujesz od "JAKIEGO¦ URZ¡DZENIA"? Może to być zwykły, najtańszy PC z kartą Wi-Fi. Napisz konkretniej o co Ci chodzi i w sumie po co ma być "JAKIE¦ URZ¡DZENIE"?
Adam

Nie chce mi się męczyć więcej z konfiguracją karty wifi na usb pod konsolą i kupienie takiej wpinanej do komputera też nie wchodzi w grę z uwagi, że to raczej zawsze będą jakieś stare komputery. A na usb zawsze będzie działać.
beel
Beginner

Post autor: beel »

Adam pisze:Po drugie ,,NAWET JAKBY'' to nigdzie tutaj nie widzę możliwości bycia AP.
Może nie chcesz widzieć ? Mała pomoc.
Adam

Nie ma AP w ofercie pentagramu, ani żadnego który pełniłby taką rolę.
arturangiel

Post autor: arturangiel »

Mam ten sam router i nie rozumiem o co w ogóle autorowi tematu chodzi.
Pentagrama do Neostrady (o zgrozo!), a do tego bezpośrednio kablem podłączam komputer z wbudowaną kartą ethernetową i wszystko działa, konfiguruje się samo już przy pierwszym etapie instalacji Debiana. Wi-fi konfiguruje się potem poprzez przeglądarkę i voila.
A ten router jest także AP, jeśli jest skonfigurowane Wi-fi oczywiście.
ODPOWIEDZ