Witam posiadam router Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus i chciałbym zrobić w domu taką sieć:
Linux -> podłączony po kablu -> JAKIE¦ URZ¡DZENIE -> podłączone po WiFi -> Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus -> Neostrada
I tu jest właśnie pytanie, co muszę kupić żeby się podłączyło do tego Cerberusa po WiFi i działało jako LAN. Ponieważ nie chcę tracić już nerwów na konfiguracje sieci pod Linuksem, tak sobie z palca wpiszę i kabelek i elegancko podłącze TYM URZ¡DZENIEM po WiFi do routera i wszystko będzie działać. I żeby była możliwość podłączenia się z internetu z tym Linuksem
Prawdopodobnie chodzi mi o Access Point, ale nie wiem czy to się będzie łączyć tak po prostu z TYM routerem.
Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus - wifi i lan - jak?
Linux -> podłączony po kablu -> JAKIE¦ URZ¡DZENIE -> podłączone po WiFi -> Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus -> Neostradabeel pisze:Z tego co widzę w opisie urządzenia ma on wbudowany punkt dostępowy (Access Point). Nie ma potrzeby kupowania kolejnego urządzenia. Albo nie rozumiem co chcesz osiągnąć, strasznie to chaotycznie napisałeś.
Jak chaotycznie? Po drugie ,,NAWET JAKBY'' to nigdzie tutaj nie widzę możliwości bycia AP.
-
Mam ten sam router i nie rozumiem o co w ogóle autorowi tematu chodzi.
Pentagrama do Neostrady (o zgrozo!), a do tego bezpośrednio kablem podłączam komputer z wbudowaną kartą ethernetową i wszystko działa, konfiguruje się samo już przy pierwszym etapie instalacji Debiana. Wi-fi konfiguruje się potem poprzez przeglądarkę i voila.
A ten router jest także AP, jeśli jest skonfigurowane Wi-fi oczywiście.
Pentagrama do Neostrady (o zgrozo!), a do tego bezpośrednio kablem podłączam komputer z wbudowaną kartą ethernetową i wszystko działa, konfiguruje się samo już przy pierwszym etapie instalacji Debiana. Wi-fi konfiguruje się potem poprzez przeglądarkę i voila.
A ten router jest także AP, jeśli jest skonfigurowane Wi-fi oczywiście.