gry
gry
Mam pytanie dotyczące gier na Windowsa. Czytałem w internecie, że jest możliwe uruchomienie praktycznie każdej gry na Windowsa pod linuksem. A czy jest możliwość uruchomienia różnych gier także pod Debianem?
-
- Beginner
Albo wyemulować sobie windowsa korzystając z qemu (bądź też kqemu + kqemu).
Co prawda dużej ilości sprzętu nie jesteśmy w stanie wyemulować, ale projekt cały czas się rozwija i niewykluczone, że kiedyś będzie poważną konkurencją dla Wine czy też innych Cedeg.
Polecam sobie potestować, może nie koniecznie do gier, ale fajnie mieć windowsa w jednym pliku odpalonego na którymś tam desktopie, bardzo wygodna sprawa.
Rzecz jasna jest to ,,processor emulator'' więc można odpalić nie tylko windowsa, ale np. jakiegoś solarisa.
http://fabrice.bellard.free.fr/qemu/
Pozdrawiam.
Co prawda dużej ilości sprzętu nie jesteśmy w stanie wyemulować, ale projekt cały czas się rozwija i niewykluczone, że kiedyś będzie poważną konkurencją dla Wine czy też innych Cedeg.
Polecam sobie potestować, może nie koniecznie do gier, ale fajnie mieć windowsa w jednym pliku odpalonego na którymś tam desktopie, bardzo wygodna sprawa.
Rzecz jasna jest to ,,processor emulator'' więc można odpalić nie tylko windowsa, ale np. jakiegoś solarisa.
http://fabrice.bellard.free.fr/qemu/
Pozdrawiam.
-
- Beginner
Właśnie i czy emuluje jakąś kartę z akceleracją 3d, bo wątpie troche. Może w VMware by się udało. Ale do gier to chyba najlepiej spróbować Wine (Transgaming może się pochwalić bardzo dużą liczbą gier działającą).raku pisze:a uruchamiałeś kiedyś na tym jakąś grę, że polecasz?Verdan pisze:Albo wyemulować sobie windowsa korzystając z qemu (bądź też kqemu + kqemu).
PS. Kiedyś emulowałem DOSa pod Bochsem (processor symulator) do gry pod nazwą Liero, na maszynie AMD 1.5GHz, i się cieło.
Ja tylko dodam, że Cedega jest nadal dostępna za darmo jeśli budujemy ją sobie z CVS'a. Jeśli natomiast ktoś chce gotowe paczki to na torrentach znajdzie wszystko co mu potrzebne
Co do Bochs'a to z tego co testowałem strasznie pochłaniał wszelkie dostępne zasoby Qemu odpaliłem na Cel 1GHz 256 RAM i dało się spokojnie korzystać z Win98 także polecam jeśli ktoś potrzebuje pograć w Sapera ;p
Co do Bochs'a to z tego co testowałem strasznie pochłaniał wszelkie dostępne zasoby Qemu odpaliłem na Cel 1GHz 256 RAM i dało się spokojnie korzystać z Win98 także polecam jeśli ktoś potrzebuje pograć w Sapera ;p
AFAIR emuluje jakąś kartę z akceleracją. Szczerze powiedziawszy w obecnej fazie rozwoju nie bardzo nadaje się do odpalania dużych gier. Ale sprawa wygląda zupełnie inaczej niż z wine, które opiera się o emulowanie środowiska windowsa, qemu natomiast emuluje ,,maszynę'' -- więc problem tkwi faktycznie w sprzęcie.Witek Baryluk pisze:Właśnie i czy emuluje jakąś kartę z akceleracją 3d, bo wątpie troche. Może w VMware by się udało. Ale do gier to chyba najlepiej spróbować Wine (Transgaming może się pochwalić bardzo dużą liczbą gier działającą).
To dosbox już nie istnieje ? :P Jeśli chodzi o qemu + kqemu to jak można wyczytać na stronie wyniki ma na prawdę *całkiem* rozsądne.Witek Baryluk pisze:PS. Kiedyś emulowałem DOSa pod Bochsem (processor symulator) do gry pod nazwą Liero, na maszynie AMD 1.5GHz, i się cieło.
Na wine udalo mi sie odpalic cs'a 1.56 ale po wielu przejsciach ale chodzil nie gorzej niz pod winda. Polecam cedege z cvs'a. Cs i warcraft 3 frozen smiga az milo. Po instalacji odpalasz z konsoli cedega i pojawia sie ladne gui ktorym juz instalisz ewentualnie odpalasz zainstalone gry. Cedega wspiera naprawde duzo popularnych gierek z ktorych odpaleniem nie powinienes mis\ec problemow
Pozdro
Pozdro