jak podzieli

Ogólne pytania dotyczące systemu
wilk_DB
Beginner

jak podzielić dyski pod Linuksy i Windowsa

Post autor: wilk_DB »

Mam taki problem otóż nie wiem jak podzielić i ustawić partycję tak aby podczas uruchamiania komputera miałbym listę zainstalowanych systemów do wyboru. Mam do dyspozycji dwa dyski twardy 200 i 500 GB chcę na nich zainstalować Windowsa XP, Fedore, Slackware i Debiana Lenny beta 2.
Windows XP chcę podzielić na dwie partycje po 35GB. Na Fedorę i Slackware mogę przeznaczyć po 90GB, na każdy system. A cała reszta przeznaczona na Debiana. Macie może jakieś pomysły?
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
wilk_DB
Beginner

Nie pasuje mnie to.
dawidmo

Post autor: dawidmo »

wilk_DB pisze:nie pasuje mi to
Dlaczego?

Na Linuksy spokojnie 10-15GB wystarczy. Na /home przeznacz resztę, chyba że chcesz zmarnować dużo miejsca.
wilk_DB
Beginner

Tobie może wystarczy ale nie mnie.

[Dodano: 2008-11-30, 15:58]

Mam dużo plików multimedialnych, a one trochę zajmują.
dawidmo

Post autor: dawidmo »

wilk_DB pisze:Mam dużo plików multimedialnych, a one trochę zajmują.
I dlatego powinieneś przeznaczyć dużo na /home i tam je trzymać, lub osobną partycję, która i tak będzie dostępna w każdej dystrybucji.
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

[quote="winnetou"]A po co aż tak kombinować ]

pozwolę się zapytać, bo lubię (może teraz już mniej, eksperymentalnie testować różne dystrybcje) jak wytrzymuje taka partycja home przy częstych instalacjach? Pewno spory bałagan się robi?

pozdrowienia
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

DadaD pisze:jak wytrzymuje taka partycja home przy częstych instalacjach? Pewno spory bałagan się robi?
Nie, przy tworzeniu nowego użytkownika tworzony jest katalog domowy, ale jeśli on istnieje to nie jest tworzony. Czyli jak instalujesz Slacka, tworzysz użytkownika user, następnie Fedore i też tworzysz użytkownika user. Katalog zostaje tan sam. Tylko tworzą się w nim pliki konfiguracyjne aplikacji, które Fedora uruchamia (czyli mix max plików z kropką na czele), ale jeśli używasz tego samego oprogramowania i tu i tu to w obu distro wygląd aplikacji będzie taki sam. Trzeba tylko synchronizować UID i GID, bo w różnych distro mogą się różnie ustawić.
wilk_DB
Beginner

Po dłuższym namyśle i odpowiedzi użytkownika winnetou stwierdziłem iż nie jest mi już potrzebny windows i na całym dysku postawie tylko Debiana.
kajttek

Post autor: kajttek »

A propos wspólnego home to ja nie polecam.

Każdy system linuksowy ma oprogramowanie w innych wersjach. I to nie koniecznie będzie współdziałać ze sobą.
Ja pod home nie daje innej partycji.
Za to daje inną partycje pod dane i ją montuje we wszystkich systemach i ona jest wspólna, ale tylko na dokumenty, zdjecia, moje pliki, muzyke i takie tam duperelstwa.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ