instalacja Debiana na laptopie z Intel P965 Express

Pomoc dotycząca instalacji systemu
dash4

instalacja Debiana na laptopie z Intel P965 Express

Post autor: dash4 »

Witam.
Wczoraj zakupiłem laptopa o takich parametrach:

[quote]Procesor
Procesor Intel
pichichi

Post autor: pichichi »

Chyba jednak chodzi wersje systemu.
Z tego co pamiętam systemy 32bitowe nie obsługują 4GB RAM, a błąd mówi coś o problemie z przydzialem pamięci.
Wersja 64bit powinna się zainstalować bez problemu.

Edit:
Utumno uświadomiłeś mi że jestem "sto lat za murzynami". Masz racje że jest to raczej chipsetu.
Ps. Nie chodziło mi obsługe tylko o wykrywanie pełnej pojemności ale i to się zmieniło. Z tego co wyczytałem nowe karnele wykrywają >=4GB RAMu
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Po pierwsze 32 bity obsluguja 4GB ramu, po drugie powinny sie zawsze instalowac na 64 bitowym procesorze, a po trzecie blad nie jest spowodowany niemoznoscia przydzialu pamieci, ale tym, ze kernel nie rozumie szyny PCI. A to najprawdopodobniej dlatego, ze nie obsluguje twojego chipsetu plyty glownej. Musisz sprobowac najnowszy kernel - LiveCD Ubuntu 9.04 ma 2.6.28.
dash4

Ale Windows też mi nie wykrywa pełnych 4gb ramu, tylko 3. Czy Debian nie może tego ominąć?
Więc to sprawa kernela? Pozostaje mi czekać (bo sam nie skompiluje) na dystrybucję Debiana, w której jest 2.6.28 kernel? Czy da się to jakoś szybciej rozwiązać?
Podrawiam i czekam na informacje.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Zdaje się że nowy Sidux ma już 2.6.28 - to jest live cd i praktycznie debian, w odroznieniu od Ubuntu. Ewentualnie zostaje jeszcze debootstrap, ale tego bym nie polecał.

Lenny, ktorego instalujesz ma 2.6.22 jezeli dobrze pamietam, wiec dość archaiczne już.
Utumno
Beginner

Wersja kernela -bigmem wykryje 4GB (zwana tez -pae).
dash4

Próbowałem instalować Ubuntu 9.04- niestety znów porażka. System zdaje się instalować, ale dochodzi do jakiegoś czarnego ekranu i koniec-stop. Wszystko staje a na ekranie mruga tylko "myślnik".

Zaraz ściągnę Siduxa i sprawdzę czy się zainstaluje/wystartuje.

Więc na razie nie ma nadziei że zainstaluje Debiana? Już nawet nie upieram się przy Lennym, może być Sid nawet. Jest jeszcze jakaś dystrybucja warta uwagi, która pójdzie na moim laptopie?

Pozdrawiam

PS: A propos 4gb ramu. Naczytałem się w internecie że wersja 64bitowa Windows XP bezproblemowo rozpoznaje tyle ramu - niestety gorzej ze sterownikami do 64bit.
Wszędzie polecają Windows Vistę, a ja na nią jestem prawie uczulony.

Utumno mógłbyś rozwinąć tę myśl/post - odnośnie PAE?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nowy Knoppix też posiada jądro w wersji 2.6.28.
Utumno
Beginner

Kod: Zaznacz cały

utumno:/# apt-cache search bigmem | grep linux-image
linux-image-2.6-686-bigmem - Linux 2.6 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
linux-image-2.6-vserver-686-bigmem - Linux 2.6 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4, Linux-VServer support
linux-image-2.6.26-1-686-bigmem - Linux 2.6.26 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
linux-image-2.6.26-1-vserver-686-bigmem - Linux 2.6.26 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4, Linux-VServer support
linux-image-686-bigmem - Linux image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
linux-image-vserver-686-bigmem - Linux image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4, Linux-VServer support
to sa wersje '-bigmem', specjalnie skompilowane tak, zeby widac bylo wiecej niz 3 GB RAMu.
dash4

Utumno ale to dopiero do upgradu systemu zainstalowanego, a ja na razie nie mogę zainstalować żadnego Linuxa.

Może ktoś podrzucić link do Lennego lub Sida z tym kernelem, najlepiej z xfce, ponieważ te co ja ściągam wciąż kończą się haltem instalacji. -o ile jest taki link

Brak tego dodatkowego ramu chyba mógłbym przeboleć aby tylko udało mi się zainstalować jakiegoś Debiana (najlepiej Lenny lub Sid)
Ramem zajmę się w późniejszym czasie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ