MAC OS na Virtualbox

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
jacbob77
Beginner

MAC OS na Virtualbox

Post autor: jacbob77 »

Witam,
czy ktoś się orientuje jak można zainstalować MAC OS na VirtualBox pod Debianem (system podstawowy).

Znalazłem MaC.OsX.10.4.5.Universal.Install.DVD(INTEL_AMD_SSE3_SSE2).iso
Procesor to Intel Core 2 Duo więc nie powinno być problemu.
Wersja VB to 2.1.2 (więc najnowsza jaka jest), a tryb PAE/NX jest włączony.

Zrobiłem nową maszynę wirtualną, ale z listy wybrałem Other system/other version.
Uruchamia mi się ale widzę tylko szare tło z logie Apple, ale dalej nic nie idzie, nic się nie da wybrać i mogę tylko wyłączyć maszynę.

Proszę o wszelkie sugestie, porady, linki cokolwiek co wam wpadnie w ręce.
I nie piszcie że to legalne czy nie, bo ja szukam informacji na temat jak to można zrobić - cele edukacyjne tylko i wyłącznie. Za samą rozmowę nikt nikogo nie zaskarży :-D

Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo was proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.
Liczę na was i waszą pomoc
sidjestgit
Beginner

Post autor: sidjestgit »

Witam.
Instalowanie systemu od Apple jest obarczone pewnymi restrykcjami - o ktorych wiesz.

Nie jestem milosnikiem systemu od firmy Apple - jednak wedlug mnie jest to najbardziej zamkniety system operacyjny - do tego nieadekwatna cena.

Twoj post przypomina, te ktore mozna spotkac w sieci - "potrzebuje KEYA do Visty - ratujcie".

Takie postepowanie jest co najmniej polecenia niegodne.

(Do moderatorow - czy to nie lamie regulaminu - prewencyjnie koledze sie nalezy|?)
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Według mnie, przesadzasz sidjestgit. Zauważ, że jacbob77 nie prosi o seriale, a o pomoc w zainstalowaniu.
Znalazłem MaC.OsX.10.4.5.Universal.Install.DVD(INTEL_AMD_SSE3_SSE2).iso
Skąd wiesz że znalazł na torrentach? A może leżało w ~ i tak podpisał żeby się nie pogubić wśród innych iso? Rozróżnij ,,dajcie kraka'' od ,,pomóżcie''.
jacbob77, całkiem możliwe że płytka korzysta z jakiegoś ,,hacka'', tak jak na przykład QNX, Solaris, Aros - tego też nie mogę odpalić. Próbowałeś zmienić wirtualne pudełko na to od Suna?
sidjestgit
Beginner

Post autor: sidjestgit »

Nie bede z Toba dyskutowal - napisalem wczesniej.
Instalowanie systemu od Apple jest obarczone pewnymi restrykcjami - o ktorych wiesz
PS. Spotkalem juz kolesi, ktorzy szukali pomocy przy instalacji pirackiej Mandarynki.

I jeszcze - nie bede podejmowal twojej kiepskiej argumentacji (ani tego tematu).
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

<offtop>
@sidjestgit
Mówisz tak jakby nie było na forum tematów 'jak postawić xp w pudełku'. Kwestia legalności tutaj jest chyba drugorzędna i zależy raczej od sumienia użytkownika, nie sądzisz?
Ciekawi mnie skąd miałeś Windowsa na którym pisałeś pierwsze swoje posty ;>
Przyznam się bez bicia- XP, Vistę i Siódemkę mam z torrentów (Siódemka-beta przed oficjalną betą). Jak mnie się zachce to i jabłkowy system zassam. Na to mi sumienie pozwoli, nie pozwoli na używanie tych systemów na codzień. Ale chyba szczytem głupoty byłoby kupić za grubą sałatę oryginalny system o którym tylko słyszałem, a potem jęczeć że jest taki i śmaki. Wiem że jak będzie mnie stać to zafunduję sobie Siódemkę, ale nie Vistę <- rozumiesz takie podejście do celów edukacyjnych?
Może należysz do ludzi którzy lubią zadawać takie pytania
Prosze przetestujcie Win7 z jedna z najnowszych kart dzwiekowych.
Jak wyglada sluchanie muzyki i ogladanie filmow na dobrych glosnikach i karcie.
ja natomiast wolę pobrać system i samemu ocenić czy jest w co inwestować.
Firma skladajaca komputery robi tylko sobie reklame.
Konfigurowanie komputera (hardware i "BIOSu") tak by instalowal sie na tym i dzialal system od nadgnitego jablka Nie Jest Nielegalne.
Natomiast kupno applowskiego osa do takiej maszyny mija sie z celem (jesli chcemy byc ok z prawem)
Instalacja Mac Osa jest mozliwa tylko na kompach Apple.
(wiele szumu o nic)
To Twoja opinia, czy papugujesz cudzą? Jeśli Twoja, to musiałeś sprawdzić, ale zaraz! Czy miałeś legalny system?

winnetou, jaka wersja? Moja zapewne jest leciwa...

Kod: Zaznacz cały

6.3.2-nto632-200709062316.iso
</offtop>
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
Awatar użytkownika
jacbob77
Beginner

Post autor: jacbob77 »

lis6502, mam obecnie VB od SUN wersja 2.1.2.
Spróbuję na QEMU. Z VB nie będę rezygnował bo jestem zadowolony, a MAC jest tylko dla celów edukacyjnych, wypróbowania i zapoznania się bliższego z tym systemem. Nie mam zamiaru go używać na co dzień, ponieważ korzystam z Linuksa i mnie to wystarcza, więc nie będę komentował zachowania osób mówiących co jest legalne i nielegalne. Ja na wstępie napisałem:
I nie piszcie że to legalne czy nie, bo ja szukam informacji na temat jak to można zrobić - cele edukacyjne tylko i wyłącznie. Za samą rozmowę nikt nikogo nie zaskarży :-D
Więc jeśli ktoś nie czyta co się tutaj pisze to jaki sens mają jego wypowiedzi, nie wnoszące nic nowego. I ja nie wiem w jakimś zakresie łamię regulamin, a jeśli już to znajdzie się tutaj gorsze przypadki. Wiedza jest wiedzą i przyda się innym, tym bardziej że systemem podstawowym jest Debian, więc wszystko obraca się wokół Linuksa. Dobra starczy bo nie to jest tematem naszej rozmowy.

Problem nadal pozostaje, ale będę walczył na innych maszynach. Mam nadzieje, że nam się uda coś razem wymyślić. Będę was informował na bieżąco.

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za zainteresowanie i wszelką pomoc od was uzyskaną. Mam nadzieje, że jeszcze się pojawią nowe posty, pomysły i wskazówki w tym temacie.

Zrzut ekranu

Oto zrzut ekranu z próby odpalenia instalatora MAC pod VB. Na QEMU też nie idzie. Spróbuje na VMware.
nsq

Post autor: nsq »

Normalnej instalki tigera obojętnie czy z iSpota czy z torrenta nie odpalisz na niczym innym niż Mac (lub zgodnym sprzętowo klonem jak psystar). Mogę ci jedynie podać słowo klucz: osx86
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Z MacOSem jest taki problem ze na Applach (nawet tych x86) nie ma BIOSu - tylko cos podobnego, nazywajacego sie EFI. A VirtualBox emuluje BIOS.

Wiec o ile wiem (ale moge sie mylic - nigdy nie probowalem) nie da sie zaistalowac niescrackowanego MacOSa na normalnej architekturze x86, chociaz ponocne sa cracki umozliwiajace rozruch z BIOSu.
ODPOWIEDZ