mój opis (ten przyklejony) jest napisany pod Etcha, a właściwie pod jądra 2.6.15 i nowsze, bo od jądra 2.6.15 do neo używa się ueagle a w wcześniejszych jajach było używane eagle.
velmafia pisze:mój opis (ten przyklejony) jest napisany pod Etcha, a właściwie pod jądra 2.6.15 i nowsze, bo od jądra 2.6.15 do neo używa się ueagle a w wcześniejszych jajach było używane eagle.
kacperek pisze:Dzieki. Zapomnialem tylko napisac ze mam jaderko 2.6.16
jajo masz dystrybucyjne (bo z tego co pamiętam w Sarge nie było jaj 2.6.16), czy może sam kompilowałeś?
mój opis jest pod jaja dystrybucyjne (co zresztą tam pisze).
Kompilowałem jądro.
Wcześniej zanim doszedłem do Twojego opisu korzystałem z opisu marcusdavidus - z tego wątku i również nie działa.
Rozumiem ze jedyna metoda jest uzycie produkcyjnego jaderka i zastosowanie opisu http://www.szarp.com.pl/howto/howto/htm ... -SAGEM-OLD
nie, nie musisz używać dystrybucyjnego jaja, ale musisz mieć parę opcji (odpowiedzialnych ja neostrade) wkompilowanych w jajo (marcusdavidus chyba wspomniał o wszystkich), widocznie Ty podczas konfiguracji jaja czegoś zapomniałeś dodać (coś zepsułeś ??), więc możesz spróbować jeszcze raz skompilować jajo (btw. najlepiej skompilować najnowsze jajo, a 2.6.16 najnowsze nie jest), albo możesz zainstalować dystrybucyjne.
jeśli nie będziesz instalował dystrybucyjnego to polecam opierać się na całej tej str. którą Ci podałem.
Po przygotowaniu firmware'u można podłączyć modem. Jeśli był podłączony wcześniej należy odłączyć go i podłączyć ponownie. Po wywołaniu polecenia dmesg powinno pojawić się:
Czy brak tych komunikatów oznacza ze jest zle skompilowane jadro czy mozliwe ze jest w zle miejsce zgrany firmware? Gdzie powinien byc zgrany firmware. Na 99% zaznaczylem wszystkie potrzebne opcje jaderka. Jak sprawdzic czy firmware jest ladowany albo zaladowac go recznie ?
Wybacz ale skoro na 2.6.16 ma dzialac neo to chce go tam uruchomic a nie bawic sie z kompilacja kolejnego jaderka bo jest nowsze. A jak wtedy nie zadziala to co?
velmafia pisze:a gdzie sprawdzasz czy wyskakują te komunikaty? powinieneś sprawdzić pod pierwszą konsolą (Ctrl + Alt + F1).
a firmware powinien być zgrany w /lib/firmware/
np. u mnie to wygląda tak:
......
rozumiem że pakiet udev (lub hotplug) masz zainstalowany??
aloha
1. U mnie po instalacji linuxa nie bylo katalogu lib/firmware czy wystaczy go stworzyc i stworzyc podkatalog ueagle-atm/. Bo ja stworzylem oba katalogi i zgralem tam firmware. Czy musze gdzies podac sciezke to katalogu /lib/firmware/ueagle-usb?
2. Tak mam pakiet hotplug i udev.
kacperek pisze:U mnie po instalacji linuxa nie bylo katalogu lib/firmware czy wystaczy go stworzyc i stworzyc podkatalog ueagle-atm/. Bo ja stworzylem oba katalogi i zgralem tam firmware. Czy musze gdzies podac sciezke to katalogu /lib/firmware/ueagle-usb?
tak wystarczy stworzyć te katalogi, nie trzeba nigdzie podawać do nich ścieżki.
kacperek pisze:Tak mam pakiet hotplug i udev.
w systemie powinieneś mieć albo jeden albo drugi pakiet, w sarge jest chyba jeszcze hotplug, a w etchu już udev (ale pewny nie jestem).
najlepiej pokaż wyniki polecenia: