Zdalne monitorowanie systemu przez SNMP - MRTG

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bigl

Zdalne monitorowanie systemu przez SNMP - MRTG

Post autor: bigl »

Witam

Trochę poczytałem o MRTG. Wszystko, co znalazłem pozwalało na monitorowanie komputera zdalnego w następujący sposób:
Instalacja apache i mrtg na serwerze, przygotowanie skryptu odczytującego interesujące nas informacje, przygotowanie pliku konfiguracyjnego MRTG, który będzie te dane pobierał i przelewał do HTML.
Przy takich operacjach można z innego komputera wejść na adres Ip serwera i przeczytać to, co ma do powiedzenia MRTG. Wymaga to jednak instalacji mrtg i apache na serwerze, oraz przygotowanie tam skryptów.
Nie da się tak zrobić, żeby np. na serwerze był zainstalowany tylko jakiś klient SNMP, a reszta zrobiona była na komputerze, z którego chcę monitorować pracę serwera?
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

A dlaczego nie cacti?
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

SNMP i tak będziesz musiał skonfigurować na każdej monitorowanej maszynie, przecież nie będzie działało ot tak po instalacji.
Wykresiki html-owe ładne rysuje munin, jeżeli bardzo zależy Ci na wykorzystaniu snmp to nagios też z tym protokołem sobie radzi
bigl

Post autor: bigl »

Widzę, że ciągle pojawiają się nowe nazwy i programy. Będę musiał chyba trochę więcej o tym poczytać.

Dziękuję w każdym razie i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ