Kilka problemów: aptitude/kwifimanager itp.

Ogólne pytania dotyczące systemu
emcee

Kilka problemów: aptitude/kwifimanager itp.

Post autor: emcee »

Witam!
Od jakiegoś czasu borykam się z kilkoma problemami na Debianie i jak dotąd nie udało mi się znaleźć rozwiązania na żadne z nich w sieci. Otóż:
  1. Aptitude podczas korzystania z internetu w mojej domowej sieci wifi nie chcę robić aktualizacji. Nie daje rady połączyć się z serwerem. Podczas korzystania z innych sieci, wszystko jest w porządku, więc domyślam się, że to wina konfiguracji routera. Markuje go d-link, dokładną nazwę modelu mogę podać, gdy okaże się potrzebna. Mianowicie moje pytanie jest następujące:
    Czy należy przekierować jakieś porty na routerze, aby aptitude działało? W czym może tkwić problem? Dodam, że gdy swego czasu miałem aMule, to non-stop przydzielało mi lowID.
  2. Kwifimanager wylądowało u mnie, kiedy okazało się, że Wifiradar nie obsługuje szyfrowania (WEP/WPA, nie pamiętam, nvm). Denerwuje mnie jednak jedno. ¯eby podłączyć się do mojej domowej sieci muszę wykonać szereg operacji: Settings -> Configuration Editor -> Activate, File -> Disable Radio, File -> Enable Radio. Robienie tego po każdym odpaleniu komputera jest co najmniej denerwujące. Gdy miałem wifiradar, komputer automatycznie podłączał się do dostępnych sieci. Jak to zrobić z tym programem?
  3. Kolejna ciekawostka to wieszająca się moc, dokładnie w momencie wchodzenia do katalogu z muzyką. Chociaż to mniej ważne.
  4. Następnie wyświetlanie jednego napisu w VLC przez kilka minut bez zmiany, Znalazłem kilka odpowiedzi na forum, jednak żadna z nich nie poprawiła sytuacji. Próbowałem różnych typów kodowań.
Z góry dziękuję za pomoc. Zaznaczam, że na wszystkie pytania szukałem odpowiedzi i jej nie znalazłem.
Spectral Lynx

Post autor: Spectral Lynx »

emcee pisze:Markuje go d-link, dokładną nazwę modelu mogę podać, gdy okaże się potrzebna.
Ja mam router D-link. Masakra... mi przerywa często połączenie z isp, po jakimś czasie Wi-Fi straciło zasięg (to samo miał mój znajomy chociaż miał inny model). Teraz nie mogę go zresetować. Na PCB jest inny revision niż na pudełku. Ja mam DI-524 HwRev:B4 (na pudełku) HwRev :D 1 (na PCB). Więc niewykluczone że to router "świruje".
emcee

Mój to G-604T, również nie jestem z niego zadowolony... A Tobie aptitude działa? Czy ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

Wydaje mi się, że to przyczyna czysto sprzętowa. Czy próbowałeś w podobny sposób używać routera pod kontrolą Windowsa? Czy tam występują takie problemy? Zgadzam się w kwestii, że D-Link nie jest za ciekawym rozwiązaniem. Osobiście w domu mam wi-fi pod kontrolą Linksysa i wszystko działa jak należy, przez pewien czas używałem Zyxela i również wszystko było ok.
Spectral Lynx

Post autor: Spectral Lynx »

Kiedyś miałem Windowsa jako drugi system (ok. 1.5 roku temu) też czasem świrowało ale nie tak bardzo.
Trzeba także uwzględnić czas (równia pochyła). Teraz wygrzebałem starego blaszaka i stawiam pośpiesznie router, nie wiem jeszcze ile ten szmelc będzie działał ale nie sądzę żeby więcej niż dwa lub trzy miesiące.
Jestem pewien jednego: będzie gorzej...
emcee

No ale jak mam sprawdzić działanie aptitude po Windowsem? Mam drugi komputer, z Windowsem podpięty do routera przez kabel i nie widzę żadnych problemów. Poza tym kiedy swego czasu miałem IceWeasel, wcale nie chciała działać. Od tej pory używam Konquerora, który na KDE szybciej się uruchamia. Jednak aptitude nie udało mi się uruchomić. Nie jest to na razie duży problem, bo mieszkam w tygodniu w Warszawie i mogę wtedy normalnie odpalić aktualizację. Jakkolwiek nie jest to sytuacja komfortowa i chciałbym coś z tym zrobić. Czy naprawdę konieczna jest wymiana routera?
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

To może inaczej - spróbuj sobie załatwić na kilka godzin router innej firmy niż D-Link. Jeśli problem ustąpi, wtedy potrzebna będzie wymiana routera. Nie jest to zbyt wygórowany koszt (zakładając, że swój sprzedaż).
tomaszów

Post autor: tomaszów »

Odnośnie problemu z brakiem internetu zobacz do tego wątku.
Może pomoże wyłączenie IPv6 lub zamiana MTU

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p= ... 9a1e#75483
emcee

Witam i przepraszam za odkopanie ;-) Udało mi się poradzić z WiFi, wystarczyło zapoznać się lepiej z KNetworkMangerem. :-) Z aptitude się poddałem, kiedyś sobie sprawię inny router i tak z obecnego korzystam tylko w weekendy, a paczki deb można ściągnąć z internetu. Moc też mnie już nie interesuje. Pozostaje problem z VLC, ktoś mógłby mi pomóc?
ODPOWIEDZ