[+] Debian - jak obok doinstalowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
mekosx
Beginner

[+] Debian - jak obok doinstalować Vistę?

Post autor: mekosx »

Witam, mam pytanie bardzo głupie, jak doinstalować obok Debiana Lenny Windowsa Vistę? Zrobiłem miejsce pod drugi system, stworzyłem partycję FAT pod Windows i odpaliłem instalator z płytki, jednak po wybraniu partycji (o zgrozo) wyskakuje że Windows nie znalazł żadnej partycji odpowiadającej jego wymaganiom. Próbowałem formatować tylko tą jedną partycję z poziomu instalatora Windowsa jako NTFS, ale to nie pomogło.
Tak się przedstawia w tym momencie mój układ partycji:
Obrazek
Partycja sda1 to ta na której mam Debiana, a sda2 to partycja NTFS na której chcę mieć Windowsa.

I jak już uda mi się tą Vistę zainstalować to jak skonfigurować GRUBa abym mógł wybierać przy uruchamianiu między Debianem a Vistą?
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Mogą być problemy z zainstalowaniem Visty na innej partycji (chociaż pewnie się da), ale zawsze mozna przenieść Linuxa na drugą partycję robiąc przed nią wolne miejsce na Windowsa (tylko to chwilę trwa).
Awatar użytkownika
AuxEnfers

Post autor: AuxEnfers »

Wiesz, generalnie z mojego doświadczenia wynika, że Windowsy mają problemy z instalowaniem się nie na pierwszej partycji. Moim zdaniem najlepiej byłoby zrobić tak jak zaproponował parrotlarch, czyli przenieść Linuksa na drugą partycje, a pod Windowsa przygotować partycje pierwszą (sda1).
GRUBa ustawisz potem, a będzie to dość proste, bo wystarczy podać w polu 'root' partycje gdzie się mieści Windows (np. (hd0,0)) oraz podać nazwę owego systemu (czyli. np. Vista bla bla bla). W poradnikach konfiguracji GRUBa wszystko znajdziesz, to nic trudnego.
Whistler_QD

Post autor: Whistler_QD »

Vista po instalacji i tak nadpisze wpisy GRUBa w MBR.
Trzeba bedzie go zainstalowac jeszcze raz za posrednictwem jakiegos live cd, czy plytki instalacyjnej Debiana.
Awatar użytkownika
AuxEnfers

To racja. Zapomniałem o nadpisywaniu MBR przez Windows.
Ale nic się nie martw.
Moim zdaniem najprostszy sposób na 'przywrócenie' GRUBa to uruchomienie Linuksa z dowolnej płytki instalacyjnej (z livecd) np. Ubuntu (praktycznie dowolna wersja). Wyszukujesz gdzie jest Twoja partycja z Linuksem i zwyczajnie ją montujesz (w nautiliusie przebiega to zazwyczaj automatycznie po kliknięciu). Potem włączasz konsolę i wpisujesz:

Kod: Zaznacz cały

sudo grub
find /boot/grub/stage1
Otrzymasz komunikat w stylu (niekoniecznie identyczny jak ten):

hd(0,1)
(0 to numer dysku, a 1 to numer partycji).
Teraz robisz:

root (hd0,1)
setup (hd0)
quit
(oczywiście 0 i 1 zastępujesz innymi wartościami jeśli to konieczne).
Po tym wyłączasz Ubuntu, wyciągasz płytę i cieszysz się działającym GRUBem :)

Podkreślam, że jest to rozwiązanie, które mnie najbardziej przypadło do gustu i które zadziałało gdy Windows XP nadpisał MBR ale nie daje 100% gwarancji, że ten sposób u Ciebie zadziała choć moim zdaniem powinien :)
Whistler_QD

Post autor: Whistler_QD »

Jakas komenda jest na plytce instalacyjnej debiana :)
grub-install chyba :)
Awatar użytkownika
AuxEnfers

Owszem, jest coś takiego, ale w moim przypadku nigdy nie chciało to pomóc.
Warto spróbować, może Tobie to pomoże. Choć szczerze mówiąc wątpię bo już 3 razy na różnych komputerach to próbowałem i reinstalacja GRUBa miała jakieś problemu z sobą (nie pamiętam co dokładnie) i nie dało się tego zrobić.
Opisana wyżej metoda teoretycznie nie ma prawa nie zadziałać. Ewentualnie, jak już uruchomisz system z livecd to możesz użyć polecenia ,,chroot'' i tym sposobem to zrobić, ale to więcej filozofii moim zdaniem.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Zanim zaczniesz cokolwiek robić to zapisz sobie kopię MBR:

dd if=/dev/sda of=/home/usr/obraz_mbr.img bs=512 count=1 
A tak przywrócisz w dowlnej wersji linuxa live w razie fiaska dalszego posŧepowania.

dd if=/home/usr/obraz_mbr.img bs=512 count=1 of=/dev/sda
Gdzie usr to twój katalog domowy.

Na początku to usuń druga partycję i instaluj Vistę, na wolnym miejscu.
Jeżeli się uda to przejdź do 5.
Jeżeli nie to może tak:

1. Zainstalować gruba na /dev/sda1

grub-install /dev/sda1
2. Usunąć drugą partycję.
3. Z poziomu np. Siduxa (wersja live) przesunąć sda1 o 30Gb. Przesunięcie o więcej trwałoby strasznie długo.
4. Na powstałym miejscu zainstalować Vistę, może bez tworzenia partycji, niech sobie sama stworzy na wolnym miejscu.
5. W Viście zainstalować program Easybcd.
http://neosmart.net/dl.php?id=1
Po uruchomieniu Visty uruchomić Easybcd i tam już prosto.
W zakładce add/remove entries wybrać linux i wybrać partycję na której zainstalowany jest linux. "Add entry", "save" i "restart".

Powinno zadziałać, bo partycję sda1 Debian powinien nadal widzieć jako sda1
Vista nadpisze dotychczasowy MBR, a bootloader jest zapisany nie w MBR sda lecz sda1.

Pozdrawiam
sj65
mekosx
Beginner

Post autor: mekosx »

Już sobie poradziłem, dzięki :-)
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Wart by napisać o tym jak sobie poradziłeś.
Wiadomość taka może się przydać innym.

Pozdrawiam
sj65
ODPOWIEDZ