[+] Czarny ekran po restercie komputera Compiz Fusion

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
ks_fenix

[+] Czarny ekran po restercie komputera Compiz Fusion

Post autor: ks_fenix »

Dzisiaj zainstalowałem Compiz-Fusion wg poradnika na forum. Użyłem ctrl+alt+backspace, żeby zrestartować serwer.
Wszystko od tej pory działało, nie sprawdzałem wszystkich efektów jedynie tak pobieżnie. Coś mnie jednak podkusiło, żeby zrestartować cały komputer. Jak już komputer się ponownie uruchomił wpisałem jak zwykle hasło. Pojawił się na moment pulpit i nagle wszystko znikło pozostał jedynie kursor na czarnym tle. W tej chwili piszę pod GNOME i tu nie mam takiego problemu.
Co zrobić, żeby korzystać normalnie z Compiza pod KDE i pozbyć się tego czarnego ekranu?
Karta grafiki to ATI 2600XT sterowniki zamknięte, akceleracja 3D jest.
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

sprobuj jeszcze raz uruchomic Xy z Compizem, i jak cie wywali spowrotem na czarny ekran to zachowaj gdzies plik /var/log/Xorg.0.log i wklej go tutaj.
ks_fenix

Mógłbyś napisać jak to zrobić? Dopiero zaczynam pracować w linuksie. Chodzi mi głównie o to co mam zrobić.
Najpierw usunąć zbędne wpisy w xorgu, poźniej odinstalować pakiety compiza i wszystko od nowa skonfigurować tak?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Nie. Spróbuj po prostu uruchomić komputer i używać go. Jeśli stwierdzisz, że znowu X'y poszły papa, wtedy na wkleja czy innego tego typu serwisu wrzucasz zawartość /var/log/Xorg.0.log i linkujesz nam do tego pliku.
istrd
Beginner

Post autor: istrd »

Wciśnij Ctrl+Alt+F1 i włączy ci się tryb konsolowy. Z tego właśnie trybu pogdlądasz ten plik:

Kod: Zaznacz cały

/var/log/Xorg.0.log
żeby obejrzeć jego zawartość wpisz:

Kod: Zaznacz cały

cat /var/log/Xorg.0.log
I podaj ten wynik tutaj :)
Awatar użytkownika
lis6502
Member

I podaj ten wynik tutaj
Tak. Co szczególnie nam pomoże gdy x'y uruchomią się poprawnie :)
ks_fenix

Załączam Xorg.0.log. Udało mi się go skopiować w linii komend. Ten czarny ekran występuje jedynie pod KDE. Pod Gnome nic takiego nie występuje.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Coś mi się czuje że przed tym CTRL+ALT+BACKSPACE nie wylogowałeś się z KDE. Log z Xorga w porządku. Problemu należy szukać z uruchamianiem KDE.
ks_fenix

Sprawę rozwiązałem trochę brutalnie ;-) . Otóż zaktualizowałem KDE do wersji 4.1. Jeszcze próbowałem odpalać tam Compiza, bo kilka efektów ma wbudowanych.
ODPOWIEDZ