Czas pracy na baterii notebooka Debian kontra Windows XP
- parrotlarch
- Beginner
Z reguły używam laptopa na baterii do oglądania filmów. Vista pozwala na obejrzenie 2,5 godzinnego filmu, Debian około 2 godzinnego. Ale gdy tylko coś piszę różnica się zwiększa. Vista - 3,5 h - 4h, Debian - nadal 2 (no 2h 15 min). Przywykłem już do uzywania Visty jako systemu do korzystania na zasilaniu z baterii.
Gadanie - ja naprawdę spędziłem dużo czasu na różnych listach dyskusyjnych i rozmawiałem z autorami pm-suspend, thinkpad-acpi i wszelkimi guru od intellinuxwireless, linuxonice i innych. Na X61 zszedłem do 10.4 W z wszystkimi trickami jakie polecali, średnio około 13 W.
Pod Windows XP mam 10.5 W w czasie normalnego użytkowania, a z trickami - widziałem nawet 8.11 W.
Pod Windows XP mam 10.5 W w czasie normalnego użytkowania, a z trickami - widziałem nawet 8.11 W.
Witam.
Odświeżam temacik, ponieważ mam coś ciekawego do napisania.
Parę dni temu postawiłem na nowo Windows XP oraz Debiana (śmietnik na dysku, inna organizacja partycji).
Z ciekawości zamiast Gnoma zainstalowałem Xfce (bardzo przypadł mi do gustu).
Laptopa używam praktycznie codziennie, sprawność baterii spadła już do 65%, na Windows około 2 godziny pracy bez zewnętrznego zasilania.
I teraz co się okazało.
W tej chwili Debian z Xfce na jednym "ładowaniu" potrafi chodzić ponad 2 godziny 40 minut! Nie wiem czy jest to spowodowane wyłącznie zmianą środowiska graficznego, ale wszystko na to wskazuje. Czyżby Gnome był tak energożerny? Co o tym sądzicie? Ciekawe jaki byłby wynik przy nowej baterii?
Pozdrawiam serdecznie.
Odświeżam temacik, ponieważ mam coś ciekawego do napisania.
Parę dni temu postawiłem na nowo Windows XP oraz Debiana (śmietnik na dysku, inna organizacja partycji).
Z ciekawości zamiast Gnoma zainstalowałem Xfce (bardzo przypadł mi do gustu).
Laptopa używam praktycznie codziennie, sprawność baterii spadła już do 65%, na Windows około 2 godziny pracy bez zewnętrznego zasilania.
I teraz co się okazało.
W tej chwili Debian z Xfce na jednym "ładowaniu" potrafi chodzić ponad 2 godziny 40 minut! Nie wiem czy jest to spowodowane wyłącznie zmianą środowiska graficznego, ale wszystko na to wskazuje. Czyżby Gnome był tak energożerny? Co o tym sądzicie? Ciekawe jaki byłby wynik przy nowej baterii?
Pozdrawiam serdecznie.
- parrotlarch
- Beginner
A jak to jest z KDE4? To co przeczytałem w tym temacie mogę podsumować tak: Linux pobiera więcej prądu niż Windows XP (średnio o godzinę krótsza praca na baterii) i nikomu jeszcze nie udało się tego przeskoczyć - są co prawda różne sztuczki, które w praktyce i tak niewiele pomagają, bo ciągle na Windows XP bez dotykania niczego laptop działa dłużej na baterii.
Bardzo nieciekawie trzeba przyznać.
[ Dodano: 2009-07-09, 22:02 ]
Dodam jeszcze ze u mnie pomimo wszystkich tricków i tak jest pobór mocy ~20 W
Bardzo nieciekawie trzeba przyznać.
[ Dodano: 2009-07-09, 22:02 ]
Dodam jeszcze ze u mnie pomimo wszystkich tricków i tak jest pobór mocy ~20 W