Jak zainstalowa
Jak zainstalować kartę nvidii
Mam problem. Jak w Debianie instaluje sie sterowniki do nvidi. Prosze o szczegółowy tut lub jakieś instrukcje.
//edit
Poprawiłem tytuł.
Kaka'
//edit
Poprawiłem tytuł.
Kaka'
To ja mam takie nieśmiałe pytanie początkującego:
Zainstalowałem wersję z iso debian-31r0a-i386-netinst (przez neta). Podczas instalacji była opcja wyboru sterowników (?) grafiki. Zmieniłem z domyślego wyboru "vesa" na "nv". Czy to wystarczy? Jak sprawdzić czy mam zainstalowane sterowniki nVidii?
Moja karta to GeForce 2 MX 64MB
Na razie trafiłem na takie info w pliku configuracji Xów:
Zainstalowałem wersję z iso debian-31r0a-i386-netinst (przez neta). Podczas instalacji była opcja wyboru sterowników (?) grafiki. Zmieniłem z domyślego wyboru "vesa" na "nv". Czy to wystarczy? Jak sprawdzić czy mam zainstalowane sterowniki nVidii?
Moja karta to GeForce 2 MX 64MB
Na razie trafiłem na takie info w pliku configuracji Xów:
Czy znaczy to, że co prawda sterownik mam nVidia, ale karta nie została rozpoznana???Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "nv
Nuntaro, zainstaluj mesa-utils
a następnie sprawdź co Ci daje polecenie:
w odpowiedzi powinieneś mieć informację o akceleracji mniej więcej taką:
jeśli tak masz to znaczy że akceleracja działa,
możesz też sprawdzić ile masz fps'ów za pomocą polecenia:
powinno być dużo ponad 500
PS.
nie zastanawiałeś się nad upgradem do etcha??
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645
aloha
a następnie sprawdź co Ci daje polecenie:
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
możesz też sprawdzić ile masz fps'ów za pomocą polecenia:
glxgears -printfps
PS.
nie zastanawiałeś się nad upgradem do etcha??
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645
aloha
Dzięki, ale właśnie zupgradowałem ;-) Okazało się, że system wykrył czego wcześniej nie pokazywał i szybciej sie uruchamia. Trwało to co prawda 5 godzin (w dzień mam w porywach 30kB/s) i powyskakiwały mi jakies błędy (przy rzekomej analizie jakichś XML) ale na razie ogónie jest lepiej. W konfiguracji X'ów nie musialem sie domyślac jeno potwierdzac co wypisał system.
Idąc po śladzie ;-) Te polecenia jak sprawdziłem nie działaja w Etchu (command not found. pewnie nie dotyczą Xorga :?: ). Jak te rzeczy sprawdzić w tej wersji?
Idąc po śladzie ;-) Te polecenia jak sprawdziłem nie działaja w Etchu (command not found. pewnie nie dotyczą Xorga :?: ). Jak te rzeczy sprawdzić w tej wersji?
żeby mieć dostępne te polecenia musisz najpierw zainstalować mesa-utils
aloha
apt-get install mesa-utils
aloha