Instalacja z MP3 playera
Instalacja z MP3 playera
Witam. Chciałbym się zapytać czy da się zainstalować debiana z mp3 playera ( w biosie mam opcje startu z usb-hdd itp.). Jeśli tak to poprosze o link do stosownej wersji (interesuje mnie wersja testing), oraz jak taki obraz nagrać. Za pomoc z góry dziękuje.
Przyznam że zdarzyło mi się kiedyś coś takiego popełnić, gdy nie miałem pod ręką płytki CD, co prawda to było Ubuntu, ale zasada ta sama. Nie wiem jak to jest w innych modelach odtwarzaczy, ale u siebie natrafiłem na pewien problem - otóż po nagraniu obrazu dysku na mp3 (iRiver IFP-899 UMS) wszystko było ok do momentu wyłączenia playera. Po ponownym jego uruchomieniu jakby boot sektor został nadpisywany, czy też "naprawiany" i playerek przestawał być już bootowalny ;-) .
Niemniej jednak jak najbardziej da się zainstalować system z playera :mrgreen:
Niemniej jednak jak najbardziej da się zainstalować system z playera :mrgreen:
można też w ten sposóbMistrig pisze:No nie bardzo nie mam nagrywarki :-?velmafia pisze:nie prościej wypalić płytkę ?
Moim zdaniem powinno pójść bez problemu z mp3.
Ciężko przewidzieć pod jaką architekturę i jaką wersję (netinstal czy full wypas ]netinstall[/URL]Mistrig pisze:Jeśli tak to poprosze o link do stosownej wersji (interesuje mnie wersja testing)
full
To czy chcesz cd, dvd i pod jaką architekturę wybierz sam
Myślę że powinna wystarczyć wersja netinstall.
hmm, jeżeli miałoby być z mp3 (dysk usb) to chyba wystarczy obraz zamontować i skopiować pliki na odtwarzacz (ale tego nie jestem w 100% pewny).Mistrig pisze:oraz jak taki obraz nagrać.
//edit
w takim razie na linki proszę nie patrzeć :P (patrz post niżej)
dotmod thx!! i ja się znowu czegoś dowiedziałem
//edit 2
ooo :mrgreen: to może jednak moje linki na coś się przydadzą :P (patrz 2 posty niżej) 8-)
Aby uruchomić system z mp3 potrzebny jest obraz hd, nie iso - np. ten ftp://ftp.debian.org/debian/dists/etch/ ... oot.img.gz
Samo skopiowanie plików nie wystarczy, musisz cały obraz skopiować na playera (u mnie /dev/sdb) za pomocą polecenia dd
Samo skopiowanie plików nie wystarczy, musisz cały obraz skopiować na playera (u mnie /dev/sdb) za pomocą polecenia dd
-
Speaktrap! pisze:dd if=obraz_debiana.iso of=/dev/sda1
Przecież dotmod, napisał, że to nie może być obraz iso ]Pamiętajcie o moim wieku...[/quote]Speaktrap! pisze:Jak jest jakiś błąd, to mnie poprawcie.
To IMHO nic do rzeczy nie ma. Możesz mieć 7 lat, a znać się na czymś jak student itp. Może mieć 35 lat i być lamą do potęgi ;) Ogólnie to tak: jak wiesz, że nie wiesz to nie pisz ;-)
Z instalacją se już poradziłem i zmianą rozdzielczości bez wybuchu monitora też :-)
edit: Czemu jak wpisuje
to nie znajduje mi polecenia?
edit: Czemu jak wpisuje
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep direct