Witam.
Mam mały problem, otóż chodzi mi o to, że aktualizując system siada mi www, ftp, ssh, komunikatory etc.
Proces ten pożera całe moje łącze.
Chciałem ustawić, aby na porcie np. 80 mieć stały transfer (in/out) - załóżmy 10 kB/s.
Czy jest taka możliwość?
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
sta
Kod: Zaznacz cały
apt-get install trickle
man trickle
trickle -d 10 apt-get dist-upgrade
Re: stały transfer
Widze, ze Verdan cos proponuje, ale moze Tobie chodzi o zwykle QoS :-) ?! ;-)peredhil pisze:Witam.
Mam mały problem, otóż chodzi mi o to, że aktualizując system siada mi www, ftp, ssh, komunikatory etc.
Proces ten pożera całe moje łącze.
Chciałem ustawić, aby na porcie np. 80 mieć stały transfer (in/out) - załóżmy 10 kB/s.
Czy jest taka możliwość?
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
-
- Beginner
Tak QoS, tyle że konfiguracja QoS w linuksie nie jest zbyt łatwa (siedze w QoS już 5 lat i czasami nie wiem co poczynić - ale to w kwestiach trudnych, ale i nawet najłatwiejsza rozsądna konfiguracja przy pomocy tc to kilkanaście komend). Propozycja Verdana jest najlepsza Fajny program, przyda mi się też. Dodatkowa zaleta iż jest przenośny i nie wymaga konta root. Dzięki.
PS. W sumie nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem aby programowi dynamicznie podmienić operacje czytania i zapisywania do socketów, to przecież dosyć trywialne.
PS. W sumie nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem aby programowi dynamicznie podmienić operacje czytania i zapisywania do socketów, to przecież dosyć trywialne.