[+] aptitude - usuwanie pakietu bez zależno

Ogólne pytania dotyczące systemu
galvay

[+] aptitude - usuwanie pakietu bez zaleŻności - kde4

Post autor: galvay »

Mam zagwozdkę.
Zainstalowałem sobie kde4 za pomocą aptitude:

Kod: Zaznacz cały

aptitude -t experimental install kde4
Teraz robiąc odwrotność, czyli:

aptitude remove kde4
usunie mi oczywiście metapakiet (tak to się chyba zwie ;) ) kde4, jak i wszystko, co było z nim instalowane, czyli calutkie kde.
No i pytanie jest takie - jak usunąć sam pakiet kde4, nie usuwając tych wszystkich pozostałych.
Oczywiście można to zrobić apt-getem, bo on ma gdzieś, co było z daną paczką instalowane.
Ale mi koniecznie zależy, by zrobić to za pomocą aptitude. Da się?
beta1
Beginner

Post autor: beta1 »

Chcesz usunąć Metapakiet kde4 ale kde Programy mają zostac?

Wybierz jedną paczkę z kde4 której nie potrzebujesz (jakąs grę albo cos innego),
spróbuj

aptitude purge NazwaPaczki -s
i poczytaj co aptituda chce wyrzucic (ale dokladnie)
-s jest to tylko symulacja, więc możesz wszystkie pytania potwierdzić
i się i tak nic nie stanie.
Jeśli się nie mylę, aptituda usunie tę paczkę i matapakiet kde4, a reszta zostanie.
galvay

Jeśli się nie mylę, aptitude usunie tę paczkę i metapakiet kde4, a reszta zostanie.
Generalnie rzecz biorąc właśnie to chcę zrobić.
Ale wywalenie jakiejś paczki z kde4 pociąga za sobą wywalenie metapakietu kde4, co pociąga za sobą wywalenie dokładnie całego kde i wszystkiego co razem z nim się zainstalowało ;)
debian:/home/galvay# aptitude remove kde4
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
akonadi-kde{u} akonadi-server{u} akregator{u} amor{u} ark{u} blinken{u} bomber{u} bovo{u} deborphan{u} dirmngr{u} docbook-xml{u} dragonplayer{u} edict{u} freeglut3{u}
gksu{u} gnokii-common{u} gnome-icon-theme{u} gnupg-agent{u} gnupg2{u} google-gadgets-common{u} google-gadgets-gst{u} google-gadgets-qt{u} google-gadgets-xul{u} gpgsm{u}
gwenview{u} hal-cups-utils{u} indi{u} juk{u} kaddressbook{u} kalarm{u} kalgebra{u} kalzium{u} kalzium-data{u} kamera{u} kanagram{u} kanjidic{u} kapman{u} katomic{u}
kbattleship{u} kblackbox{u} kblocks{u} kbounce{u} kbreakout{u} kbruch{u} kcalc{u} kcharselect{u} kcolorchooser{u} kcron{u} kde4 kde4-minimal{u} kdeadmin{u} kdeartwork{u}
kdeartwork-emoticons{u} kdeartwork-style{u} kdeartwork-theme-icon{u} kdebase-workspace{u} kdebase-workspace-bin{u} kdebase-workspace-data{u} kdeedu{u} kdeedu-kvtml-data{u}
kdegames{u} kdegames-card-data{u} kdegames-mahjongg-data{u} kdegraphics{u} kdegraphics-strigi-plugins{u} kdemultimedia{u} kdenetwork{u} kdenetwork-filesharing{u} kdepim{u}
kdepim-groupware{u} kdepim-kresources{u} kdepim-strigi-plugins{u} kdepim-wizards{u} kdepimlibs-data{u} kdepimlibs5{u} kdeplasma-addons{u} kdessh{u} kdetoys{u} kdeutils{u}
kdewallpapers{u} kdf{u} kdiamond{u} kfloppy{u} kfourinline{u} kgamma{u} kgeography{u} kgeography-data{u} kget{u} kgoldrunner{u} kgpg{u} khangman{u} kig{u} killbots{u}
kiriki{u} kiten{u} kjots{u} kjumpingcube{u} kleopatra{u} klettres{u} klettres-data{u} klines{u} klipper{u} kmahjongg{u} kmail{u} kmines{u} kmix{u} kmplot{u} knetwalk{u}
knetworkconf{u} knode{u} knotes{u} kode{u} kolf{u} kollision{u} kolourpaint4{u} konquest{u} konsolekalendar{u} kontact{u} kopete{u} korganizer{u} kpackage{u} kpat{u}
kpilot{u} kppp{u} krdc{u} kreversi{u} krfb{u} kruler{u} ksame{u} kscd{u} kscreensaver{u} kscreensaver-xsavers{u} kshisen{u} ksirk{u} ksnapshot{u} kspaceduel{u} ksquares{u}
kstars{u} kstars-data{u} ksudoku{u} ksysguard{u} ksysguardd{u} ksystemlog{u} kteatime{u} ktimer{u} ktimetracker{u} ktouch{u} ktuberling{u} kturtle{u} ktux{u} kubrick{u}
kuser{u} kwalletmanager{u} kweather{u} kwordquiz{u} libakonadiprivate1{u} libarchive1{u} libboost-program-options1.34.1{u} libboost-python1.34.1{u} libcfitsio3{u}
libcupsys2{u} libdbd-mysql-perl{u} libdbi-perl{u} libeet1{u} libfont-afm-perl{u} libggadget-1.0-0{u} libggadget-qt-1.0-0{u} libgksu2-0{u} libgle3{u} libgnokii3{u}
libgnome2-canvas-perl{u} libgnome2-perl{u} libgnome2-vfs-perl{u} libgnomeui-0{u} libgnomeui-common{u} libgpgme11{u} libgps17{u} libgtop2-7{u} libgtop2-common{u}
libhtml-format-perl{u} libhtml-parser-perl{u} libhtml-tagset-perl{u} libhtml-template-perl{u} libhtml-tree-perl{u} libical0{u} libjasper-runtime{u} libjpeg-progs{u}
libkabcommon4{u} libkde4-ruby1.8{u} libkdeedu4{u} libkdegames5{u} libkdepim4{u} libkexiv2-7{u} libkholidays4{u} libkipi6{u} libkiten4{u} libkleo4{u} libkontactinterfaces4{u}
libkopete4{u} libkpgp4{u} libksane0{u} libksba8{u} libksieve4{u} liblancelot0{u} libmaildir4{u} libmarble4{u} libmimelib4{u} libmsn0.1{u} libmysqlclient16{u}
libnet-daemon-perl{u} libnetpbm10{u} libokularcore1{u} libopenbabel3{u} libortp7{u} libotr2{u} libpcap0.8{u} libpisock9{u} libplasma-ruby{u} libplasma-ruby1.8{u}
libplrpc-perl{u} libpoppler-qt4-3{u} libpth20{u} libqca2-plugin-ossl{u} libqedje0{u} libqt4-core{u} libqt4-help{u} libqt4-ruby1.8{u} libqt4-test{u} libqt4-xmlpatterns{u}
libqtruby4shared2{u} libqzion0{u} librsvg2-common{u} libruby1.8{u} libscrollkeeper0{u} libsensors3{u} libsmokekde4-2{u} libsmokeplasma2{u} libsmokeqt4-2{u} libspectre1{u}
libstrigiqtdbusclient0{u} libtunepimp5{u} libvncserver0{u} libvte-common{u} libvte9{u} libwww-perl{u} libxklavier12{u} libzip1{u} lskat{u} marble{u} marble-data{u}
mysql-client-5.1{u} mysql-server{u} mysql-server-5.1{u} ncompress{u} netpbm{u} okteta{u} okular{u} oxygencursors{u} parley{u} parley-data{u} perl-suid{u} pinentry-gtk2{u}
plasma-applet-lancelot{u} plasma-applets-addons{u} plasma-applets-workspace{u} plasma-dataengines-addons{u} plasma-dataengines-workspace{u} plasma-desktopthemes-artwork{u}
plasma-runners-addons{u} plasma-scriptengine-googlegadgets{u} plasma-scriptengine-javascript{u} plasma-scriptengine-python{u} plasma-scriptengine-qedje{u}
plasma-scriptengine-ruby{u} plasma-scriptengine-webkit{u} plasma-scriptengines{u} ppp{u} python-cups{u} python-cupsutils{u} python-glade2{u} python-gnome2{u} python-kde4{u}
python-notify{u} python-pexpect{u} python-pycurl{u} python-pyorbit{u} python-qt4{u} python-qt4-common{u} python-qt4-dbus{u} python-rpm{u} python-sip4{u} rdesktop{u}
ruby1.8{u} scrollkeeper{u} sgml-data{u} smartpm-core{u} step{u} superkaramba{u} sweeper{u} synaptic{u} system-config-printer{u} system-config-printer-kde{u}
systemsettings{u} ttf-dustin{u} ttf-kochi-gothic{u} ttf-sazanami-mincho{u} ttf-sjfonts{u} unzip{u} xscreensaver-data{u} xscreensaver-data-extra{u} xscreensaver-gl{u}
xscreensaver-gl-extra{u} zip{u} zoo{u}
Jak widać - wywala wszystko.
Dokładnie to samo jest przy usuwaniu dowolnej z wymienionych paczek.
Dlatego piszę, że normalne usuwanie tej paczki za pomocą aptitude jest niemożliwe. Dlatego szukam pomocy, bo sam nie potrafię nic wykombinować ;)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Może się czepiam, ale czemu aż tak bardzo przeszkadza Ci 36kB?
Z doświadczenia, jakie miałem z Debianem wynika, że niestety Ci się to nie uda żadnym aptitude itp. Prawdopodobnie tylko ręczne usunięcie informacji z bazy danych apta i - prawdopdobnie - późniejsze naprawienie tej bazy przyniesie Ci porządany efekt.
Być może także rozwiązaniem jest dpkg -r kde4 (nie próbowałem). Dpkg - z tego co mi się wydaje nie trzyma zależności tak jak aptitude/apt-get (btw. ten ostatni również będzie chciał usunąć zależności i nie jest tak jak piszesz, że "apt-get ma gdzieś co było z daną paczką zainstalowane").
Niestety - Debian - to Debian. Jak już coś zainstalowałeś, co ma jakieś zależności, to trzymać to będzie.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ja próbowałbym przez apt-get remove kde4, a resztę oznaczyć jako zainstalowane ręcznie, nie automatycznie, bo przy kolejnym apt-get autoremove poleci Ci wszystko co wyżej.
galvay

Ja próbowałbym przez apt-get remove kde4, a resztę oznaczyć jako zainstalowane ręcznie, nie automatycznie, bo przy kolejnym apt-get autoremove poleci Ci wszystko co wyżej.
Pisałem, że apt-get rozwiązuje problem, właśnie tak jak napisałeś.
Ale... musi być aptitude, bez użycia apt-get. Wiem, wymagający jestem.
Może się czepiam, ale czemu aż tak bardzo przeszkadza Ci 36kB?
Nie przeszkadza. Chcę usunąć jedną z gier kde, ale to wymaga wywalenia pakietu kde4, no a dalej już wiesz co i jak.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Zainstaluj "kde4-minimal", to wtedy, pewnie będziesz mógł usunąć metapaczkę "kde4".
beta1
Beginner

Post autor: beta1 »

galvay pisze:
Jeśli się nie mylę, aptitude usunie tę paczkę i metapakiet kde4, a reszta zostanie.
Generalnie rzecz biorąc właśnie to chcę zrobić.
Ale wywalenie jakiejś paczki z kde4 pociąga za sobą wywalenie metapakietu kde4, co pociąga za sobą wywalenie dokładnie całego kde i wszystkiego co razem z nim się zainstalowało ]
Jesteś pewny ile MB chce aptitude usunąć?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

galvay pisze:Chcę usunąć jedną z gier kde, ale to wymaga wywalenia pakietu kde4
To może jednak dpkg -r ?
galvay

Jesteś pewny ile MB chce aptitude usunąć?
Jestem pewny. Ponad 700MB :)
To może jednak dpkg -r ?
A miało być aptitude ;)
Poradziłem sobie.

aptitude unmarkauto <lista pakietów, które chcę usunąć>
No i wtedy:

aptitude remove kde4
usuwa tylko ten jeden pakiet.
W sumie nie chciałem do końca tego robić, ale działa, więc jestem w pewnym sensie zaspokojony.
ODPOWIEDZ