iplus modem merlin 740 - trudno

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
senten

iplus modem merlin 740 - trudności z uruchomieniem usługi

Post autor: senten »

Czasami muszę skorzystać z iplusa, z tego co widzę wykrywa mi go poprawnie (modem - merlin 740 loguje się nawet do sieci - zmiana lampek to uwidacznia, a potem wyszukuje najbliższe nadajniki umts/edge itp.).
Używałem do tego 2 programów: umtsmon (wykrywa sieć plus, wykrywa zasięg, wykrywa rodzaj nadajnika ale nie da się połączyć) - pojawia się błąd i global3g, który udało mi się tak skonfigurować aby połączenie nastąpiło - informuje mnie, że jest połączony, kontrolka modemu również na to wskazuje, a strony nie chodzą.
Przez Google można znaleźć oczywiście kilka rozwiązań ale na inne modemy.
Proszę o pomoc bo nie wiem co w tym przypadku zrobić, pod Vistą modem działa - ale wolałbym korzystać z Linuksa.
Tego próbowałem bez skutku: http://www.linux.rk.edu.pl/w/p/merlin-u740-3g-i-linux/

Błędy, które pokazuje umtsmon:
/usr/sbin/pppd: The remote system is required to authenticate itself
/usr/sbin/pppd: but I couldn't find any suitable secret (password) for it to use to do so.
Błędy, które pokazuje Global3g:
/sbin/ifdown: interface wlan0 not configured
wmaster0: unknown hardware address type 801
wmaster0: unknown hardware address type 801
Raffaello22

Re: iplus modem merlin 740 - trudności z uruchomieniem usług

Post autor: Raffaello22 »

senten pisze:Błędy, które pokazuje umtsmon:
/usr/sbin/pppd: The remote system is required to authenticate itself
/usr/sbin/pppd: but I couldn't find any suitable secret (password) for it to use to do so.
Witam.

A jak wyglądają pliki konfiguracyjne w /etc/ppp, jest plik z loginem i hasłem?
senten

Kod: Zaznacz cały

ls
chap-secrets  ip-up      ipv6-down.d  options      resolv
ip-down       ip-up.d    ipv6-up      pap-secrets  resolv.conf
ip-down.d     ipv6-down  ipv6-up.d    peers
W resolv.conf są prawidłowe ustawienia dns plusa (takie jak wygooglowałem).
Natomiast nie wiem, które z tych konfigów powinienem sprawdzić, pod kątem dodania loginu i hasła, tylko jakiego?
Numer i pin?
Raffaello22

senten pisze:W resolv.conf są prawidłowe ustawienia dns plusa (takie jak wygooglowałem).
Natomiast nie wiem które z tych konfigów powinienem sprawdzić, pod kątem dodania loginu i hasła, tylko jakiego?
Numer i pin?
A jakie wpisujesz na Viście?
senten

Pod Windows Vistą konfiguruje się automatycznie o ile pamiętam, ale konfigurowałem rok temu bo używam sporadycznie więc nie pamiętam szczerze mówiąc. Iplus menadżer pod Vistą sam prosi o wpisanie chyba tylko pinu i działa?

Edit:
Próbowałem tego rozwiązania (ale angielski znam słabo więc na czuja trochę):
http://fixunix.com/ppp/267857-pppd-does ... words.html

O ile w ogóle cokolwiek z tego zrozumiałem w pliku /etc/ppp/chap-secrets trzeba wpisać hasełko, a poprzedzić to nazwą swojego systemu, mój system ma nazwę quantum.
Więc dałem tak:

# Secrets for authentication using CHAP
# client        server  secret                  IP addresses
l2tp quantum "password" *
Wcześniej nie było nic wpisane oprócz dwóch pierwszych odkomentowanych linii ale nadal nie działa, tym razem zwracając błąd:

Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/ttyUSB0
peer refused to authenticate: terminating link
Connection terminated.
Tu napisali zaś że
A sam problem, który nie pozwala Ci się połączyć, sprowadza się do tego (przynajmniej jeśli dobrze widzę), że nie ustawiłeś użytkownika i hasła (dla plusa są to "plusgsm" i "plusgsm", bez cudzysłowów oczywiście).
Dobrze fajnie, a gdzie to hasło wpisać?
Raffaello22

senten pisze:Tu napisali zaś że
A sam problem, który nie pozwala Ci się połączyć, sprowadza się do tego (przynajmniej jeśli dobrze widzę), że nie ustawiłeś użytkownika i hasła (dla plusa są to "plusgsm" i "plusgsm", bez cudzysłowów oczywiście).
Dobrze fajnie, a gdzie to hasło wpisać?
Niestety nie posiadam iplusa i nie wiem jakie hasła od usługodawcy należy wpisać. Ale raczej nie będą to:
login: plusgsm i hasło plusgsm. Będą to na pewno unikatowe hasła dla każdego użytkownika. Hasła generalnie wpisuje się do pliku /etc/ppp/chap-secrets i pap-secrets. pap-secrets na pewno odpada więc musisz wpisać tak jak dałeś z tym że chap-secrets powinien wyglądać mniej więcej tak:

twoj_login  *  twoje-haslo *
senten

Niestety nie działa ten sposób.
Zwraca taki sam błąd jak poprzednio.
Ani plusgsm plusgsm ani numer pluskod żadna z tych kombinacji nie działa :evil:

Dodam jeszcze że gdy włączę opcje NOAUTH to się łączy ale podobnie jak przy programie Global3d żadna strona nie działa, a ip przydziela (!!) prawidłowe iplusowskie, co zrobić by działało?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Owego modemu nie posiadam ale CHAP i PAP to metody autoryzacji w sieci także hasła musiałbyś wpisać do obu plików bo (tutaj wielki znak zapytania), niektóre strony nie żądają jakieś specjalnej autoryzacji inne tak.
Co do dnsów - olej plusowskie. Z doświadczenia z moim iplusem (nota bene przez telefon, ale w trybie modemu :D ) wiem, że najlepiej sprawdzają się OpenDNSy.

Jeśli ustawienia z telefonu będą zgodne z Twoim modemem to APN dla Plusa to plusgsm ale użytkownik i hasło to:

internet

Wydaje mi się, że gdybyś pokierował się instrukcją uruchamiania neostrady i odpowiednio zmodyfikował ją pod kątem iplusa to powinieneś dać radę bo modem to modem.
Raffaello22

senten pisze:Niestety nie działa ten sposób.
Zwraca taki sam błąd jak poprzednio.
Ani plusgsm plusgsm ani numer pluskod żadna z tych kombinacji nie działa :evil:

Dodam jeszcze że gdy włączę opcje NOAUTH to się łączy ale podobnie jak przy programie Global3d żadna strona nie działa, a ip przydziela (!!) prawidłowe iplusowskie, co zrobić by działało?
Być może musisz gdzieś wygenerować te hasła, W neostradzie działa to tak samo.
  1. £ączysz się za pomocą PPPoA lub PPPoE wpisujesz jako login: [email protected] hasło: [email protected]. (tutaj analogicznie będziesz miał pewnie te plusgsm, plusgsm).
    Otrzymujesz połączenie ale działa tylko jedna strona: rejestracja.neostrada.pl
  2. Wchodzisz na tą stronę i generujesz sobie hasła dla swoich danych itd.
  3. Rozłączasz się, łączysz na wygenerowane dane. Wtedy masz już połączenie do internetu.
¦miem twierdzić że będzie to działać tak samo tutaj :)

Pozdrawiam.
senten

W przypadku iplusa nie wydaje mi się by było coś takiego jak w neo, ale nie wykluczam takiej możliwości, być może ktoś ustawiał sobie już iplusa na Debianie z modemem merlin i będzie mógł mi pomóc, szukam przez Google - nie lenię się ;-) Ale nadal nie znajduję rozwiązania, być może coś przegapiłem.
Jeśli nawet trzeba jakoś sobie nadać user/pass to jak to zrobić, jak to skonfigurować (nie słyszałĸem by coś takiego funkcjonowało w przypadku iplusa)?
ODPOWIEDZ