instalacja strowników - b

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
shelby

instalacja strowników - błąd nautilusa

Post autor: shelby »

Witam.
Zainstalowałem przed chwilą Debiana 5.0 Lenny. Jest to moje pierwsze spotkanie z tym systemem. Miałem wcześniej Ubuntu 8.04 i 8.10. Problem jest w tym iż chciałem zainstalować sterowniki do karty Nvidia 6200. Wcześniej na Ubuntu instalowałem je według tego poradnika:
http://www.ubucentrum.net/2008/06/insta ... 405-w.html

Na Ubuntu sposób działał w 100%. Zrobiłem tak samo w wypadku Debiana, sterowniki zainstalowały się pomyślnie. Uruchomiłem komputer ponownie i po zalogowaniu otrzymałem komunikat:
Z powodu nieoczekiwanego błędu nie można teraz używać Nautilusa.
Uruchomienie Nautilusa nie jest w tej chwili możliwe z powodu nieoczekiwanego błędu zgłoszonego przez Bonobo przy próbie odnalezienia generatora obiektów. W naprawieniu problemu może pomóc usunięcie procesu bonobo-activation-server i ponowne uruchomienie Nautilusa.
Pojawiła się tapeta, ikony pulpitu, ale nie mam u góry i na dole paska menu. Wie ktoś jak mogę go przywrócić? Mam na pulpicie tylko ikony: Mój komputer, Folder Domowy i Kosz, nic więcej.
maly
Beginner

Post autor: maly »

Od kiedy Ubuntu = Debian? No, może coś mają ze sobą wspólnego, ale... chyba coś namieszałeś sobie. Sterownik Nvidii instalujemy przy pomocy poradnika KaKi' (nvidia_drivers) zwróć uwagę na najnowszy sterownik, prawdopodobnie w poradniku nie jest to uaktualnione.
Raffaello22

Post autor: Raffaello22 »

Jeśli masz nvidie zainteresuj się tym:

http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html Być może te z etch będą grać.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

a po co się bawic w kompilacje. w repo dostępne sa binarne sterowniki nvidii. wystarczy zainstalwoać.
shelby

Post autor: shelby »

Mam na pulpicie tylko Mój Komputer, Folder Domowy i Kosz :( Ani terminala ani przeglądarki! Niech mi ktoś powie jak uruchomić terminal i Operę to zacznę działać. Gdzie tego szukać?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

jesli to gnome pykasz kombinacje

Kod: Zaznacz cały

alt+ F2
i wpisz opera
albo gnome-terminal
ODPOWIEDZ