Witam. Zainstalowałem nowego Debiana - Testing ze środowiskiem Xfce i mam problem ze startem. Podczas uruchamiania włącza mi się mimowolnie pidgin i thunar plus programy które nie zostały zamknięte. Normalnie wygląda mi to na "zapisz sesje dla przyszłych logowań" ale mam to odhaczone. Ktoś wie w czym problem?
Mnie to wygląda na jednak włączoną opcję w Menu->Settings->Sesje i uruchamianie "Automatycznie zapisz sesję przy wylogowywaniu".
Sprawdź, czy to również masz odhaczone. Być może to jest właśnie źródłem twoich problemów.
Wyłącz opcję Automatycznie zapisz sesje przy wylogowaniu.
Włącz opcję Pytaj przy wylogowaniu
(wydaje się, że jeśli jest wyłączona to sesje są zapisywane mimo wyłączonego automatycznego zapisywania).
I najważniejsze - usuń zawartość katalogu ~/.session
(tam leży zapisana twoja sesja i dlatego mimo wyłączenia opcji automatycznego zapisu jest wciąż uruchamiana).
kropka na początku oznacza, że jest to katalog lub plik ukryty, więc albo zrób to z konsoli albo włącz opcję pokazywania ukrytych plików. Jeśli nie ma tego katalogu to być może twój xfce nie zapisał jeszcze żadnej sesji.
Tak, ale ja zapisałem sesje i nie mogę teraz nic do niej dodać nie wiem czemu. Chcę skasować tą zapisaną ale nic z tego. Mam Gnome nie xfce. Szukałem w tym miejscu co podałeś i nie mam takiego katalogu.
Mam XFCE 4.4 i cały czas włącza mi się GKrellM (chociaż tego nie chcę). Katalogu ww. nie posiadam. Gdzie indziej szukać źródła "automatycznego startu programów"?