Witam.
Od 2 tygodni próbuję przejść na Etch'a ale z powodu zawieszania Gnome dalej stoję w miejscu.
Ale od początku. Instaluję Etch'a bazowego z jednego CD nastepnie aktualizacja source.list i instalk Xorg oraz Gnome. Następnie instalcaja Nvidi (FX5200) i tu zaczyna sie młyn.
Po zainstalowaniu sterów wg 2 dostepnych opisów tj. "debian way" (m-a itd itd.) lub korzystając ze skryptu instalacyjnego nvidia*.sh jest to samo, a więc losowo mam:
1. Logo Nvidia i freeze. Trza hard reset
2 Wpisuje login i password następnie ładuje się gnome i zaraz staje i amen. Trzeba też hard reset.
3. Udaje sie zalogować oraz załadował się Gnome ale np. przy otwieraniu przeglądarki Web lub cokolwiek innego wskaźmik myszki się kręci potem staje i amen. Oczywiście hard reset.
Logi X-servera- ok
Wersja kernela 2.6.18-4-686. Wszystko poinstalowane jak należy: linux-headers itd. Brak problemów z instalacją sterów.
Dodam, że czytałem o podobnym problemie na forum obcojęzycznym dot. KDE. Był to dokładnie taki sam problem lecz został bez odpowiedzi.
Na Sarge r4 chodziło wszystko bez problemów.
Na sterownikach VESA w Etchu wszystko OK.
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie: czy ten kernel jest dobry dla procków Intela HT, bo ewidentnie etch widzi 1 procek ale równolegle zainstalowany Ubuntu 2.17.xxxx widzi dwa. Może tu leży problem.
RZ.
[ Dodano: 2007-03-15, 17:12 ]
Witam.
Po długiej analizie różnych kerneli oraz postów dot. zawieszania się sprzętu problem został rozwiązany.
Okazuje się, że problem dotyczy zarówno NVIDI jak i ATI, jak i innych grafik, bez względu na platforme AMD czy Intel. Nie na wszystkich płytach to zjawisko występuje. Kwestia jest tylko czasu po jakim się gnome zamrozi. Na rewferencyjnym sterze Vesa mi sie zwiesił po 3 godz dzisiaj, a wczoraj jeszcze pisałem, że na Vesa wszystko ok.
Problem jest z obsługą ACPI w kernelach > 2.6.10 xxxxx. Należy wyłączyć obsługę tego interfejsu w GRUB-ie: acpi=off i problem znika.