kde4 - zależno

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

Widocznie aktualizują paczki, możesz poczekać albo zainstalować kde4-minimal, później doinstalujesz sobie co będziesz chciał
m4x

Post autor: m4x »

Przy kde-minimal jest to samo. A zainstalować się nie zainstaluje bo pisze, że nie udało się tego wszystkie zebrać w określonym czasie i czy kontynuować, daje, że tak to leci dalej i znów. Jak dojdzię do ok. 22 tys. to się zawiesza i musze resetować. Usunąłem z sources wszystkie repa opróćz tego z kde4 to się zainstalowało, tylko, że tego kde nie ma :| nieważne czy kde4 czy kde4-minimal. Oczywiście przed instalacją usunąłem kde 3.5.
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

Pokaż: /etc/apt/sources.list
Gombal

Post autor: Gombal »

Witam mam podobny problem.
Zainstalowałem debiana bez środowiska graficznego, zrobiłem upgrade do sida, dodałem repo z exeperimental i zainstalowałem xorga.
Jak wydaje polecenie

Kod: Zaznacz cały

aptitude -t experimental install kde4

to pociągnął pare paczek (jakieś 90 mega) teraz nie moge zainstalować nawet kdm i reszte kde.

A zapomniałem dodać, że jakieś 3 tyg. temu nie miałem z tym problemu :/

[ Dodano: 2009-02-23, 14:35 ]
Dobra żeby nie zaspamować forum wrzucam linka do tego co wypluwa mi konsola przy próbie instalacji kde 4.2

http://wklej.org/id/56293/
m4x

http://wklej.org/id/56314/
mój sources.list
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Gombal> No i jak na razie nie zainstalujesz sobie KDE4.2 z experimentala, bo jak widzisz po prostu brakuje w tym repozytorium paczek w odpowiednich wersjach. Być może poczekanie kilka dni da jekieś efekty, a być może nie.

m4x> Wywal ze swojego sources linijkę odnoszącą się do Etcha z cdromu, bo... najkrócej bez sensu. Dodaj sobie sekcje contrib i non-free, bo się przydadzą, a tak w ogóle to odsyłam do tematu pt. sources.list na forum. Nawet jeśli jednak to zrobisz nie zainstalujesz obecnie KDE4.2 w Debianie, przynajmniej z repozytorium experimental (vide wyżej).
m4x

No dobra, ale mnie chodzi właśnie o KDE a nie o nic innego, o takim temacie wiem, ale po prostu wywaliłem wszystko z sources.list bo mi jakieś pierdoły wywalały przy instalacji KDE. Najpierw chce to sobie zainstalować a potem sie będe bawił w inne pierdółki.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

To nie są pierdółki. Wywal, bo cały czas masz, odnośnik do cdromu. Dobrze Ci podpowiadam, ale skoro nie chcesz - Twoja sprawa. KDE4.2 w tym momencie, w Debianie nie zainstalujesz, przynajmniej z experimental.
m4x

No dobrze, ale skoro pytam się o KDE to dlaczego mówisz na siłe, że się nie da z experimental. To skąd można?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Zainstalujesz z ,,experimental'', ale mnie po manewrach z kde4.2 cały dzionek zeszedł na przywrócenie systemu do stanu sprzed instalacji. Samo środowisko jest jeszcze niezdatne do użytku (choć wczoraj doszły jakieś plasmoidy, ale nie zgłębiałem jakie). Jeśli Ci bardzo zależy, przepis poniżej, ale robisz to na własną odpowiedzialność i w razie konieczności reinstalacji systemu proszę mi nie beczeć tutaj, tudzież przez PW.

Dodajesz wpisy do sources.list z experimentala. Usuwasz kde 3.5 łącznie z kdm, aktualizujesz cały system do ,,experimental'' i instalujesz pakiet kde4-minimal. Później w miarę potrzeb uzupełniasz to innymi pakietami. Dlaczego minimal? Ponieważ w ,,experimental'' nie ma jeszcze wszystkich pakietów takich jak na przykład ,,kdepim''.
ODPOWIEDZ