Kupiłem dziś dodatkowe 2GB pamięci (dotychczas miałem 1GB). BIOS normalnie wykrywa 3GB, jednak w informacjach o systemie wciąż jest tyle, ile było do tej pory (system wykrywa 885MB), niezależnie czy kości pracują razem czy każda z osobna. Czy coś trzeba zrobić, zaktualizować aby system widział 3GB RAM?
piku pisze:Czy to znaczy że muszę mieć bigmem żeby obsłużył więcej niż 1GB RAM? Bez sensu:/ Nie rozumiem... Windows jakoś normalnie wykrywa nowe memki...
Ano Windows (32-bit) zaczyna mieć problemy z obsługa pamięci dopiero przy 4GB. Co do linuxa nie masz wyjścia - moduł bigmem i problem z głowy.
Inquistor, to nieprawda. Zależność między architekturą 32/64-bit a ilością widzianej przez system pamięci jest natury ogólnej. Nie jestem pewien, na czym polega akurat ten problem, ale jak już zauważył Raffaello22, bigmem nie załatwi sprawy.
piku, sprawdzałeś na innym systemie (windows, jakiś live)?
No właśnie nie wykrył mi automatycznie nowej pamięci jak się spodziewałem. Zainstalowalem moduł jądra właśnie z bigmem i działa, widzi 3GB jak powinien.
Zwykłe jądro dla 32bit powinno no widzieć do ok 3,5GB, a więc bigmem jest tylko obejściem problemu. Ale skoro podziałało, to dobrze. Może spróbuj ponownie zainstalować jądro? Chociaż to na pewno jakoś inaczej, poprawniej, da się zrobić.