[+] Edycja plików PDF - usuwanie zb

Ogólne pytania dotyczące systemu
wojak
Beginner

[+] Edycja plików PDF - usuwanie zbędnych stron?

Post autor: wojak »

Posiadam kilka plików w formacie PDF, które mają dużo zbędnych dla mnie stron. Chciałem więc te strony pousuwać. W tym celu zainstalowałem PDF Editor. W ustawieniach zaznaczyłem opcję
Allow editing read-only properties
Gdy za pomocą tego programu otwieram plik PDF i robię ,,P-klik'' na niechcianą stronę, z menu kontekstowego wybieram opcję
remove page
to program częstuje mnie komunikatem:
> removePageWithConditionalRefresh()
! In script '/usr/share/pdfedit/page.qs', line 118:
! Error. Exception in Pdf.removePage : Document is read-only
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Masz uprawnienia do edycji tego pliku?
wojak
Beginner

Mam pełny dostęp do tego pliku, jestem jego właścicielem. Pokombinowałem trochę z moim problemem i dokopałem się do czegoś w rodzaju "delinearize document". Po zrobieniu tego już mogę usuwać strony, jednak przy trzecim usunięciu program sam się wyłącza. Ponadto, usunięcie strony nie powoduje zmniejszenia rozmiaru pliku.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Jeśli masz OpenOffice 3.0, albo jesteś gotów go zainstalować, to czyta on PDF-y i umożliwia edycję pod warunkiem doinstalowania pakietu:

Kod: Zaznacz cały

openoffice.org-pdfimport
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Doinstaluj sobie możliwość wydruku do pliku formatu ps/pdf (być może już masz taką opcję w systemie) i wydrukuj wybrane strony jako nowy dokument ps/pdf.
bacior

Post autor: bacior »

Możesz też użyć programu pdftk - konsolowy, ale intuicyjny :-)
wojak
Beginner

Dziękuję za pomoc :)

Na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść. Nie pomyślałem żeby wydrukować zakres wybranych stron do pliku za pomocą wirtualnej drukarki. Teraz mogę sobie już ładnie podzielić dokument na kilka części bez używania dodatkowych narzędzi.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

wojak pisze:Nie pomyślałem żeby wydrukować zakres wybranych stron do pliku za pomocą wirtualnej drukarki.
Kiedyś też byłem zmuszony zastosować to rozwiązanie, ale nie byłem do końca zadowolony z rezultatu. Otóż otrzymany w ten sposób plik okazał się dużo większy niż oryginał. Jeśli jednak to nie ma dla Ciebie znaczenia, to próbuj, choć ja bym się pobawił raczej tym co proponuje bacior.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Wg wszelkich danych, edycji PDF możesz również dokonać przez następujące programy: scribus, gimp, flpsed (maleństwo), a także w on-line np.: http://www.pdfescape.com/ Pewnie jeszcze kilka innych (nie licząc PDFEdit).
Z tego co wiem, także niektóre programy pod Windows uruchamiają się w Wine.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Przepraszam, że odświeżam temat ale znalazłem program, który jest idealny do:
wojak pisze:Posiadam kilka plików w formacie PDF, które mają dużo zbędnych dla mnie stron. Chciałem więc te strony pousuwać.
Z pewnością zainteresuje on osoby piszące w wątku i nie tylko.

A mianowicie programem tym jest PDF-Shuffler
W oknie programu po wczytaniu PDF-a pokazują się miniaturki stron.
Podstawowe możliwości programu to: obrót, przycinanie oraz usuwanie stron.

Dodatkowymi możliwościami, które zaobserwowałem, to:
  • Zmiana kolejności stron poprzez przeciąganie poszczególnych miniaturek. Coś podobnego jak w eksploratorze Windows (wciskanie pomiędzy).
  • Możliwość kopiowania pojedynczych stron poprzez przeciąganie pomiędzy dwoma PDF-ami, które są otwarte w dwóch oddzielnych oknach programu.
Niewątpliwą zaletą programu wyróżniającą go z pośród programów których nazwy padły w tym temacie jest to, że program w ogóle nie ingeruje zawartość poszczególnych stron.

UWAGA: Dla użytkowników Lenny ostatnią działającą wersją programu, która nie będzie wymagać od nas "kosmicznych zależności" jest wersja: 0.3.1 :http://sourceforge.net/projects/pdfshuffler/files
ODPOWIEDZ