[+] program odtwarzaj

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
marekc

[+] program odtwarzający muzykę o określonej godzinie

Post autor: marekc »

Witam wszystkich!

Poszukuję odtwarzacza muzyki, z możliwością ustalenia czasu, o której załączy się samo automatycznie odtwarzanie. A jeszcze lepiej, gdyby była możliwość ustalenia np. całego harmonogramu, ale nie musi być.
Po prostu żebym mógł sobie ustalić godzinę i samo mi się włączyć odtwarzania o tej godzinie.

Pewnie można to zrobić za pomocą jakiegoś skryptu, ale obsługiwać to będzie osoba, która nie zna się zbytnio na komputerze, dlatego szukam czegoś z graficznym interfejsem.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

A nie lepiej użyć Twojego ulubionego programu muzycznego i dopisać go do Crona?
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

A do czego dokładnie ma to służyć?
Awatar użytkownika
f1.micro
Beginner

Post autor: f1.micro »

Prawdopodobnie jako budzik :)
bacior

Post autor: bacior »

Jeśli jako budzik to w kalendarzu orage (standardowo w xfce, nie wiem jak w gnome) jest możliwość ustawienia alarmu i akcji, która ma być wykonana o danej godzinie, czyli np.:

Kod: Zaznacz cały

mplayer katalog-z-muzyka/*
Awatar użytkownika
f1.micro
Beginner

Post autor: f1.micro »

Dla gnoma z apt:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install orage
Na Ubuntu 8.10/AMD64 GNOME zainstalowało się bez żadnych problemów, natomiast czy program działa poprawnie pod GUI nie wiem, bo zdalnie mam jedynie do dyspozycji shella.
marekc

Właśnie nie jako budzik. Komputer jest w szkole i ma odpalać muzykę na przerwach na głośniki na korytarzach. Koledzy chcą sobie pod koniec każdej przerwy ustawić godzinę, o której włączy się playlista. A oni z cronem nie będą się bawić niestety musi być coś "klikalnego", nie znajdę nic takiego?

Sprawdzę jeszcze to Orage, może będzie sie nadawać - ale wolałbym coś wbudowanego w odtwarzacz muzyki.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

"Czegoś wbudowanego" możesz nie znaleźć, bo to nietypowa funkcja.

kcron jest bardzo klikalny.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

marekc pisze:A oni z cronem nie będą się bawić niestety musi być coś "klikalnego", nie znajdę nic takiego?
Z tego jak to zrozumiałem to moim zdaniem można skorzystać z crona.
Przerwy w szkole są o ustalonych i stałych porach. Cron miałby zadanie tylko uruchomić/wyłączyć dowolny odtwarzacz o określonych godzinach. Taki skrypt uruchamiający aplikację o zadanym czasie może być jeden i można go uruchamiać nawet automatycznie ze startem systemu niezależnie od użytkownika. Zadaniem użytkownika jest tylko przygotowania odpowiednio spreparowanych playlist w programie muzycznym. To ostatnie można ,,wyklikać'' chyba w większości programów grających muzykę.
marekc

fnmirk pisze:Przerwy w szkole są o ustalonych i stałych porach. Cron miałby zadanie tylko uruchomić/wyłączyć dowolny odtwarzacz o określonych godzinach.
i chyba tak zrobię ;) Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ