Już to wczoraj pisałem, ale można powtórzyć:
"Podczas instalacji wybierz nv (ale nie gwarantuję działania). Po wstępnej instalacji można zastosować starsze wersje sterowników ściągnięte z nvidia.com - nowsze nie obsługują starych kart. Trzeba zamknąć serwer X (np. /etc/init.d/gdm stop). Trzeba też mieć zainstalowane headery dla Twojego kernela i link od nich do /usr/src/linux. Po spełnieniu tych warunków sterownik instaluje się bez pudła. Przećwiczyłem kilka razy... Potem jeszcze można zrekonfigurować /etc/X11/XF86Config, żeby dostosować się do swojego monitorka... "
Jeszcze tylko dwie uwagi:
1. nie ćwiczyłem tego na etch
2. zgadzam się z merlinsanem w sprawie sterowników: w pakietach są chyba najwłaściwsze (chociaż ja korzystam z nVidiowych ;-) )
Pozdrawiam i życzę sukcesów na polu
drivery NVIDIA?!
2.6.18-3-k7 to wersja mojego kernela, sciągnąłem nowe sterowniki legacy NVIDIA-Linux-x86-1.0-7184-pkg1.run, a i tak nie mogę zainstalować(taki sam log jak w poście pierwszym) :/mlyczek pisze:bart1983, podaj wersję sowjego kernela. Sprawdzasz to poleceniem:.Kod: Zaznacz cały
uname -r
[quote="bart1983"]-> Performing CC test with CC="cc".
ERROR: Unable to find the kernel source tree for the currently running kernel.
Please make sure you have installed the kernel source files for your
kernel and that they are properly configured]
Ten skrypt próbuje po prostu skompilować źródła i zbudować moduł kernela, który obsługuje kartę graficzną. Bez headerów (i kompilatora oczywiście) nie ma na to szansy. Debian, ze względu na swoją specyfikę, nie ułatwia mu tego ;-). Nie wiem, czy na etch to zadziała, ale kombinuj tak, jak napisałem w poście powyżej, albo użyj sterowników z pakietów Debiana (zdecydowanie zalecane).
Pozdrawiam
ERROR: Unable to find the kernel source tree for the currently running kernel.
Please make sure you have installed the kernel source files for your
kernel and that they are properly configured]
Ten skrypt próbuje po prostu skompilować źródła i zbudować moduł kernela, który obsługuje kartę graficzną. Bez headerów (i kompilatora oczywiście) nie ma na to szansy. Debian, ze względu na swoją specyfikę, nie ułatwia mu tego ;-). Nie wiem, czy na etch to zadziała, ale kombinuj tak, jak napisałem w poście powyżej, albo użyj sterowników z pakietów Debiana (zdecydowanie zalecane).
Pozdrawiam
No niestety mam złą wiadomość. Otóż w repo debiana nie ma w tej chwili paczek linux-headers do Twojej wersji jądra. Więc masz dwa wyjścia, albo zainstalować nowsze jądro i do niego odpowiednie linux-headers i linux-source i instalować wg poradnika, który Ci podalem, albo zainstalować sterowniki z pakietów debiana (ale to już musisz poszukać jak zrobić, bo ja nigdy tego nie robiłem)