serwer www, serwer plików, ftp i routing w firmie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
przemcionet

serwer www, serwer plików, ftp i routing w firmie

Post autor: przemcionet »

Witam szanownych kolegów jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam przygodę z Linuksem.

Zakupiony mam sprzęt do postawienia serwera i mam też Debiana najnowszego w wersji 5. Proszę was o pomoc w skonfigurowaniu serwera. Zainstalowałem już środowisko graficzne i chciałbym zrobić na Debianie:
  1. routing czyli podział łącza na trzy komputery, a czwarty komputer połączenie zabezpieczone.
  2. Serwer plików na początek jeden dysk 500GB, a w przyszłości podłączyć chcę macierz dyskową.
  3. Serwer www gdzie będzie się znajdować moja strona internetowa i chciałbym też podłączyć kamery, które będą monitorować cały lokal ale tu to pewnie będę miał rejestrator cyfrowy, który podepnę pod sieć.
  4. Do wszystkiego zarówno do serwera jak i do sieci lokalnej chciałbym mieć dostęp zdalny. Np. jestem w pracy i sobie wchodzę na serwer i sprawdzam co moi pracownicy kombinują w firmie.
Pytam o tak skonfigurowany komputer bo będzie on stać w lokalu handlowym.

Proszę o pomoc wszystko będziemy konfigurować krok po kroku. Może postawiłem ekstra wymagania i powiecie, że jak jestem początkujący to nie podołam zadaniu wręcz przeciwnie lubię nowe wyzwania, a i też chcę się nauczyć obsługi Linuksa.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Wrzuć w forumową szukajkę zapytania z poszczególnych punktów.
chcę się nauczyć obsługi Linuksa.
Zacznij od tego: http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/
przemcionet

Jaki mądry użytkownik się znalazł. Obudowę mam dobraną jak chciałbyś wiedzieć rack 2U z całym osprzętem tylko systemu potrzebuję Linux/Debian i pomoc w skonfigurowaniu bo wydawać 2 tys na Windows 2003 serwer mi się nie chce.

OT
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

http://www.google.pl i:

1. iptables
2. Samba/vsftpd
3. Apache
4. SSH

Chyba tak to będzie. I nawet środowisko graficzne nie jest potrzebne.
karmelek

Post autor: karmelek »

http://karmelek.wordpress.com/category/komputer/sieci/
3 moje tutoriale odnośnie sieci - a nuż się przyda ;-)
przemcionet

Lilys nie mądruj sie tak był byś na ty;le uprzejmy to wkleił byś linki do tematów.

Kefas i karmelek dzięki za info będe szukać i powiem że takich ludzi jak wy brakuje nawet na forum jak coś to będe dopisywac tematy teraz czekam na dostawę sprzętu na jakim mam instalować nie mówie właściwości bo lilys sie załamie że będzie lepszy niż jego grat.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

//OT//
przemcionet tutaj również obowiązuje kultura. lis6502 napisał co napisał, gdyż to o co pytasz spokojnie doszukałbyś z pomoca google a nie pytał na forum. Tu chętnie pomożemy w konkretnie wskazanych problemach, a nie wyszukiwaniu "co i jak".

Powodzenia i wytrwałości!!

Acha, temat bardziej pasuje do "Instalacja systemu" niż "Sieci".
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Lilys nie mądruj sie tak był byś na ty;le uprzejmy to wkleił byś linki do tematów.
Nie zadałeś sobie nawet trudu by przejrzeć forum i masz pretensje, że ktoś Ci nie podłożył rozwiązania pod nos?
przemcionet pisze:jak coś to będe dopisywac tematy teraz czekam na dostawę sprzętu na jakim mam instalować nie mówie właściwości
Z językiem polskim też widzę jesteś nieco na bakier.
przemcionet pisze:lilys sie załamie że będzie lepszy niż jego grat.
Masz jakiś problem ze sobą?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Chyba zamknę temat? Jak nie przestaniecie rozgrywek, a ktoś uzyska dodatkowe kolory w profilu.
przemcionet

Akkon grzecznie zapytałem żeby ktoś podał jakieś informacje, a że ,,cukierek'' się mądruje to go ,,polałem czekoladą''.
Z językiem polskim u mnie jest w porządku. Czytać umiem, pisać umiem, a że nie dołączyłem przecinków to się teraz czepiasz, że nie umiesz zrozumieć,
a i ze mną nie ma problemu .

Jjak coś to będę dopisywać tematy. Teraz czekam na dostawę sprzętu na jakim mam instalować. Nie mówię właściwości bo ,,cukierek'' się załamie że będzie lepszy niż jego grat.

Teraz odpowiada?

Nie wyciągajcie wyrazów z kontekstu bo jak każdy przestawi w inna stronę to wychodzi maślane masło, a nie masło maślane.
ODPOWIEDZ