Zakupiony mam sprzęt do postawienia serwera i mam też Debiana najnowszego w wersji 5. Proszę was o pomoc w skonfigurowaniu serwera. Zainstalowałem już środowisko graficzne i chciałbym zrobić na Debianie:
- routing czyli podział łącza na trzy komputery, a czwarty komputer połączenie zabezpieczone.
- Serwer plików na początek jeden dysk 500GB, a w przyszłości podłączyć chcę macierz dyskową.
- Serwer www gdzie będzie się znajdować moja strona internetowa i chciałbym też podłączyć kamery, które będą monitorować cały lokal ale tu to pewnie będę miał rejestrator cyfrowy, który podepnę pod sieć.
- Do wszystkiego zarówno do serwera jak i do sieci lokalnej chciałbym mieć dostęp zdalny. Np. jestem w pracy i sobie wchodzę na serwer i sprawdzam co moi pracownicy kombinują w firmie.
Proszę o pomoc wszystko będziemy konfigurować krok po kroku. Może postawiłem ekstra wymagania i powiecie, że jak jestem początkujący to nie podołam zadaniu wręcz przeciwnie lubię nowe wyzwania, a i też chcę się nauczyć obsługi Linuksa.