Debian Lenny jest już wersj
Ja bym teraz doinstalował sobie inne środowisko graficzne np. xfce i zrobił ten aktualizację dystrybucji.
Zresztą teraz mam postawionego Lennego, bo dopiero co wyczyściłem dysk i zmieniłem rozmiary wszystkich partycji i mam zamiar zabrać się za aktualizację do Sida. Trzymajcie kciuki bo szykuje się długa noc.
Zresztą teraz mam postawionego Lennego, bo dopiero co wyczyściłem dysk i zmieniłem rozmiary wszystkich partycji i mam zamiar zabrać się za aktualizację do Sida. Trzymajcie kciuki bo szykuje się długa noc.
Proponuję Wam wszystkim korzystać z dobrodziejstwa techniki apt-pinning Wszystko jest opisane tutaj: http://jaqque.sbih.org/kplug/apt-pinning.html
Można ustawić, które repozytorium ma mieć pierwszy priorytet podczas instalowania pakietu. Samemu można też wybrać repozytorium, z którego będzie ściągany pakiet. Bardzo to wygodne. Sam korzystam np. z wersji stabilnej, ale kilka pakietów mam z eksperymentalnej. Zainstalowałem je komendą:
Można ustawić, które repozytorium ma mieć pierwszy priorytet podczas instalowania pakietu. Samemu można też wybrać repozytorium, z którego będzie ściągany pakiet. Bardzo to wygodne. Sam korzystam np. z wersji stabilnej, ale kilka pakietów mam z eksperymentalnej. Zainstalowałem je komendą:
Kod: Zaznacz cały
aptitude -t experimental install *nazwa_pakietu*
Problem rozwiązałem w taki sposób dodałem repozytoria "experimental" i machnąłem:
następnie:
Wywaliło problem o nie spełnionych zależnościach, mianowicie dwóch.
Następnie po aktualizacji usunąłem repozytoria "experimental" i zostawiłem tylko Sida. Tak właśnie udało mi się zaktualizować Testinga do Sida z Gnome na pokładzie.
;-)
aptitude update
aptitude dist-upgrade
Następnie po aktualizacji usunąłem repozytoria "experimental" i zostawiłem tylko Sida. Tak właśnie udało mi się zaktualizować Testinga do Sida z Gnome na pokładzie.
squeeze/sid
A nadal pokazuje ci 5.0?
cat /etc/debian_version
To polecenie czyli:
Pokazuje właśnie:
;-)
cat /etc/debian_version
squeeze/sid