Na dysku przenośmy chcę utworzyć partycję Linuksową ale żeby można było z pozycji Windows wykonywać operacje na plikach (odczyt, zapis, modyfikacja). Jeśli jest taka partycja to jaka to może być?
Tom nie ma takiej partycji. Na dyskach przenośnych, które mają być obsługiwane przez Windows musisz mieć FAT32. Inaczej system w ogóle nie wykryje dysku. Przy okazji -- nie może to też być NTFS... chyba, że mylę to z dostępem tylko dla pendrive'ów.
Próbowałem z ext3 i nic to nie daje. Nawet sterownik ext2 dla Windowsa nie dał sobie rady.
Z NTFS tylko czyta dane ale ich nie modyfikuje typu przenoszenie i usuwanie. FAT32 jest przestarzały ale chyba będzie musiał zostać. Z FAT32 można usuwać dane z platformy Linux?
ext2 miałem w Ovislink wmu-6500fs na Sambie ale po przełożeniu nie wykrył kiepski Windows dysku.
Tom:-), o niedotykaniu partycji linuksowych z poziomu Windows jest na forum kilka tematów. Poszukaj i przejrzyj.
Najlepiej przygotuj sobie jakąś wersję przenośnego Linuksa do zarządzania takimi danymi.
Dowolna wersja Livecd spełni swoje zadanie.
Poszukujesz bezpiecznego narzędzia pod Windows, które potrafi pobrać lub wysłać dane z poziomu Windowsa na partycję linuksową znajdującą się na dysku przenośnym.
Najprościej do tego nadaje się Linux uruchamiany np. z płytki cd.