Witam.
Od wczoraj (zapewne po aktualizacji pakietów) mam dziwny problem z myszą (na usb). Odpalenie kilku aplikacji powoduje zamrożenie kursora, ich wyłączenie natomiast "uwalnia" go. Jak dotąd problem wystąpił za każdym razem przy uruchomieniu: opery, mplayera, xawtv, choć nie wiem czy to już pełna lista programów blokujących. Ktoś spotkał się z czymś takim, ewentualnie ma jakiś pomysł jak zdiagnozować przyczynę?
System: Sid (z kde 4.2 i wine z experimentala, plus repozytorium debian-multimedia).
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale korzystam z konfiguracji multiseat (dwie klawiatury, dwie myszy, dwie karty graficzne, dwa monitory i dwóch użytkowników jednocześnie pracujących na jednym komputerze). Druga mysz (na ps2) podpięta do komputera działa bez problemu.
[Dodano: 2009-03-04, 19:36]
Problem rozwiązany. Dla potomnych:
W sprawę wmieszał się lirc, który jest ustawiony na konkretnego ,,input device'' (korzystam z evdev) i po którymś wyłączeniu komputera myszka usb dostała taki numer urządzenia jaki wcześniej miał pilot.
Tak przy okazji czy ktoś wie jak w miarę rozsądnie zarządzać urządzeniami evdev? Na razie mam popisane skrypty, które wykrywają urządzenia mysz i klawiaturę na starcie (na podstawie /proc/bus/input/devices) i umieszczają odpowiednie wpisy w xorg.conf, teraz dorzucę jeszcze aktualizację konfiga lirca, ale może jest inny, mniej skomplikowany sposób?