Witam.
Wcześniej miałem na stacjonarnym komputerze Debiana i chodził dobrze.
Stacjonarki się pozbyłem zakupiłem sobie laptopa Amilo Pi 2512.
Moje pytanie brzmi: czy nie będzie problemu ze sterownikami? Np. do sata i karty wifi opartej na chipsecie Atheros AR5007E. Wcześniej instalowałem Debiana na komputerze gdzie nie było sata tylko IDE.
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie przed instalacją, w oryginale miałem Vistę.
PS. Jeszcze jedno. Mam procesor (przynajmniej tak wynika z Everesta) 64 bitowy. Lepiej pobrać wersję amd64 czy zwykłą pod architekturę x86. Czy ta 64bitowa nie sprawia jakichś problemów itp.?
Pozdrawiam.
Amilo Pi 2512 i Debian Squeeze - jakie problemy?
-
- Senior Member
Co do wersji systemu - cóż, jest stosowny wątek(-tki) na forum, można tam poczytać.
Atheros jest obsługiwany, a niedawno na forum był wątek dotyczący tego konkretnego sterownika. Z tego co wiem - został on odpalony i działa bez problemu.
SATA Intela (bo zdaje się, że taki) powinna być obsługiwana. Jeśli nie będzie wówczas coś się wymyśli.
Reszta też pownna pójść.
Generalnie nie ma dużych problemów z notebookami Fujitsu-Siemensa pod linuksami. Tzn. nawet jeśli jakieś są, to i tak da się w jakiś sposób spowodować działania linuksa na nim. Największe problemy występują z kartami modemowymi oraz z grafiką jeśli jest oparta na kartach VIA (tu nie powinna być).
Atheros jest obsługiwany, a niedawno na forum był wątek dotyczący tego konkretnego sterownika. Z tego co wiem - został on odpalony i działa bez problemu.
SATA Intela (bo zdaje się, że taki) powinna być obsługiwana. Jeśli nie będzie wówczas coś się wymyśli.
Reszta też pownna pójść.
Generalnie nie ma dużych problemów z notebookami Fujitsu-Siemensa pod linuksami. Tzn. nawet jeśli jakieś są, to i tak da się w jakiś sposób spowodować działania linuksa na nim. Największe problemy występują z kartami modemowymi oraz z grafiką jeśli jest oparta na kartach VIA (tu nie powinna być).
Instalacja przeszła bez problemu.
Z tym, że co do Wifi miałem dobre przeczucie, że nie będzie tak łatwo.
Skorzystałem z tego poradnika http://ulek.ovh.org/index.php?show=weblog&id=11
ale nic nie da rady zrobić bo nie znajduje pakietów.
Zainstalowałem 64bitowy system.
Ma ktoś pomysł jak to skonfigurować bo coś nie bardzo chce ruszyć.
W system/sieć jest połączenie bezprzewodowe, ale jego konfiguracja nic nie daje.
Wynik
PS. Tu wygląda że Chipset to AR242.
Jakiś łopatologiczny poradnik jak to skonfigurować?
Bo za 2h kończę pracę i już nie będę miał dostępu do internetu.
Z tym, że co do Wifi miałem dobre przeczucie, że nie będzie tak łatwo.
Skorzystałem z tego poradnika http://ulek.ovh.org/index.php?show=weblog&id=11
ale nic nie da rady zrobić bo nie znajduje pakietów.
Zainstalowałem 64bitowy system.
Ma ktoś pomysł jak to skonfigurować bo coś nie bardzo chce ruszyć.
W system/sieć jest połączenie bezprzewodowe, ale jego konfiguracja nic nie daje.
Wynik
Kod: Zaznacz cały
lspci
04:00.0 Ethernet Controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter
Jakiś łopatologiczny poradnik jak to skonfigurować?
Bo za 2h kończę pracę i już nie będę miał dostępu do internetu.
-
- Senior Member
Ten poradnik jest dobry, brakuje tam tylko jednej ważnej rzeczy. W nowych jajkach standardowo jest sterownik ath5k, który jest ładowany przy starcie, ale niestety nie radzi sobie z tą kartą.
Musisz sobie jakoś do tego laptopa podłączyć łącze przewodowo, albo ściągnąć Debiana na płytach DVD, tak żebyś mógł zainstalować te pakiety.
Jeżeli już to zrobisz proponuje zainstalować madwifi z repozytorium, jest nowsze. Wystarczy ściągnąć:
i wszystko co pociągnie się z zależności.
Potem tylko jako root:
Do tego jeszcze wrzucić ath5k na blackliste, żeby nie ładował się przy starcie systemu i karta będzie działać.
Ta metoda jest o tyle lepsza, że module-assistant tworzy paczkę deb, którą w razie potrzeby można łatwo odinstalować.
Musisz sobie jakoś do tego laptopa podłączyć łącze przewodowo, albo ściągnąć Debiana na płytach DVD, tak żebyś mógł zainstalować te pakiety.
Jeżeli już to zrobisz proponuje zainstalować madwifi z repozytorium, jest nowsze. Wystarczy ściągnąć:
build-essential
module-assistant
madwifi-source
wireless-tools
Potem tylko jako root:
m-a prepare
m-a a-i madwifi
modprobe -r ath5k
modprobe ath_pci
Ta metoda jest o tyle lepsza, że module-assistant tworzy paczkę deb, którą w razie potrzeby można łatwo odinstalować.